Ministrul Bogdan Aurescu si secretarul general al NATO au avut o discutie despre intentia Rusiei de a trimite bombardiere strategice in zona Marii Negre
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat in cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre anunturile recente ale Federatiei Ruse privind trimiterea de bombardiere strategice in regiunea Marii Negre precum si alte masuri menite sa dezvolte tehnologii militare sofisticate in raspuns la sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice.
Comunicatul MAE remis HotNews.ro
La data de 24 iulie 2015, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonica cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg. Cu acest prilej, seful diplomatiei romane l-a informat pe inaltul oficial NATO cu privire la rezultatele vizitei comune a ministrilor de externe din Romania, Polonia, Croatia si Ungaria in Muntenegru, care a avut loc, la initiativa ministrului roman de externe, in perioada 22-23 iulie 2015.
Bogdan Aurescu a subliniat ca vizita reprezinta expresia angajamentului ferm al tarii noastre fata de politica NATO a usilor deschise. Totodata, a evidentiat eforturile Muntenegrului pentru implementarea reformelor necesare primirii invitatiei de aderare la Alianta, precum si demersurile autoritatilor de la Podgorita de a explica publicului muntenegrean avantajele si beneficiile calitatii de stat membru NATO. A aratat ca ministrii de externe Aliati participanti la vizita comuna au salutat angajamentul Muntenegrului de a face parte din familia euro-atlantica si au transmis un mesaj privind continuarea sustinuta a reformelor necesare aderarii.
Secretarul General al NATO a exprimat aprecierea pentru initiativa romaneasca, pe care a calificat-o ca pe o contributie importanta, care se inscrie in cadrul dialogului intensificat cu Muntenegru decis la Summit-ul din Marea Britanie din septembrie 2014.
Totodata, in convorbire au fost abordate si anunturile recente ale Federatiei Ruse privind dislocarea de bombardiere strategice in regiunea Marii Negre, precum si alte masuri menite sa dezvolte tehnologii militare sofisticate in raspuns la sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice. Ministrul roman al afacerilor externe a aratat ca aceste masuri sunt complet nejustificate avand in vedere faptul ca Baza de la Deveselu, care va fi integrata in sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, nu vizeaza Rusia si este un mijloc de aparare exclusiv impotriva amenintarilor din afara spatiului euro-atlantic. In consecinta, Bogdan Aurescu a apreciat ca adecvate reactiile publice ale Aliantei fata de anunturile recente anterior mentionate.
La randul sau, Secretarul General al NATO a reafirmat determinarea Aliantei de a continua dezvoltarea sistemului NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, precum si de a explica obiectivele sale.