Ministrul de externe azer a anuntat ca proiectul AGRI se afla in competitia pentru gazele din Azerbaidjan
In competitia pentru gazul natural din depozitul de la Shah Deniz din Azerbaidjan se mai afla, pe langa Nabucco, proiectele TAP si ITGI, si proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector). Desi au fost depuse ofertele pana pe 1 octombrie, data limita impusa de Azerbaidjan, abia acum a fost facut public faptul ca si AGRI este unul dintre competitori. Intr-un interviu acordat Bloomberg TV, ministrul de externe azer, Elmar Mammayarov, a spus ca sunt avute in vedere patru proiecte pentru exportul de gaze azere catre Europa: Interconectorul Turcia-Grecia-Italia, conducta Trans-Adriatica, proiectul Nabucco si proiectul AGRI, transmite publicatianews.az.
„Toate propunerile sunt pe masa. Ceea ce urmarim impreuna cu statele membre ale Uniunii Europene si Comisia Europeana este sa decidem, probabil pana la inceputul anului viitor, care optiune este cea mai buna”, a mai spus ministrul azer. Initial, consortiul Shah Deniz intentiona sa ia o decizie pana la sfarsitul anului in curs.
Despre proiectul AGRI, ministrul a mai spus ca pe langa Azerbaidjan, Georgia si Romania vor sa se mai implice si alte tari. „Ungurii sunt interesati, ucrainienii sunt interesati in acest sens”.
Compania AGRI LNG Project Company SRL (AGRI) a publicat recent cererea de oferte in vederea selectarii unei companii care sa se ocupe de elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector). Scopul acestei Cereri de Oferte este de a stabili termenii si conditiile care se aplica acestui studiu al procesului de licitatie si de a stabili procedura pentru depunerea ofertelor legate de proiect. Ofertele pot fi prezentate pana pe 19 ianuarie 2012. Proiectul este putin intarziat avand in vedere ca planul initial era ca demararea licitatiei sa aiba loc in luna iulie.
Consortiile energetice europene au inceput pe 1 octombrie lupta pentru gazele din Azerbaidjan dupa ce au transmis proiectele tehnice si financiare in vederea transportului gazelor din uriasul zacamant Shah Deniz catre statele UE. Toate proiectele au un scop comun: ocolirea Rusiei si reducerea dependentei de gazele exportate de Gazprom.
- Despre Shah Deniz 2
Primele gaze de la zacamanatul Shah Deniz 2 urmeaza sa fie produse in 2017. Shah Deniz 2 prevede o productie suplimentara de 16 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce inseamna ca productia anuala de la Shah Deniz va fi de 25 miliarde de metri cubi.
- „Decizia cu privire la alegerea traseului de export va fi luata in functie de importanta comerciala, tehnica si strategica”, au declarat oficiali din Azerbaidjan.
Despre AGRI
Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG. Intr-o prima faza, ar putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, acestea punand bazele unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti. In ceea ce priveste constructia terminalului de la Constanta, lucrarile sunt departe de a fi demarate. In luna mai, vicepresedintele companiei azere SOCAR, Vitaliy Baylarbayov, a declarat ca nu exclude ca proiectul AGRI sa devina prioritate pentru Azerbaidjan daca va fi lansat inaintea Nabucco.