Sari direct la conținut

Ministrul de Externe le scrie liderilor de partide cu privire la organizarea alegerilor în diaspora: „Resursa umană disponibilă pe plan local e limitată”

HotNews.ro
Ministrul de Externe le scrie liderilor de partide cu privire la 
organizarea alegerilor în diaspora: „Resursa umană disponibilă pe plan 
local e limitată”

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a adresat o scrisoare liderilor partidelor politice din România în care arată că în diaspora „resursa umană disponibilă pe plan local este una limitată” pentru alegerile prezidenţiale şi face apel la aceste formaţiuni pentru a contribui la organizarea în condiţii optime a procesului de vot în străinătate, scrie Agerpres.

Scrisoarea semnată de ministru a fost transmisă preşedinţilor PNL, PSD, Pro România, ALDE, UDMR, PMP şi USR.

Ramona Mănescu pune accent pe importanţa prezenţei membrilor birourilor din secţiilor de votare în toate cele trei zile alocate scrutinului din străinătate.

„Deşi Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat întreg personalul de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare şi reprezentanţe ale Institutului Cultural Roman, resursa umană disponibilă pe plan local este una limitată, motiv pentru care contez pe sprijinul şi implicarea dumneavoastră pentru a contribui la organizarea în condiţii optime a procesului de vot în străinătate. În cazul în care vom fi nevoiţi să suplimentăm resursele umane disponibile pe plan local, fiecare persoană detaşată din ţară va suplimenta bugetul alocat organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale în străinătate cu suma de aproximativ 1.500 de euro (medie) pentru fiecare tur de scrutin. Astfel, bugetul estimat la acest moment pentru desfăşurarea procesului de vot în străinătate este de 122 milioane de lei, echivalentul a 25 de milioane de euro”, scrie ministrul.

Potrivit acesteia, planul actual de gestionare a votului în străinătate este influenţat şi de experienţa scrutinelor anterioare.

„Misiunile diplomatice şi oficiile consulare au organizat multiple consultări cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din afara ţării, cu membri ai asociaţiilor civice sau ai partidelor politice româneşti din Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Italia, Cehia, Danemarca, Franţa, Elveţia, Austria, Grecia sau Luxemburg. De asemenea, au avut loc întâlniri la nivelul centralei MAE cu reprezentanţii partidelor politice. Am invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la consultări, informându-i despre stadiul organizării alegerilor în străinătate”, afirmă ea.

Ministrul adaugă că, în prezent, există 714 secţii de vot aprobate în străinătate, dar lista nu este una finală. „Estimez că numărul total al secţiilor de votare care va fi transmis la Autoritatea Electorală Permanentă la 19 octombrie va depăşi 800, aproape dublu faţă de secţiile organizate pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 şi de aproape trei ori mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014”, afirmă ea.

Totodată, apreciază Mănescu, „îmbunătăţirile aduse legislaţiei electorale, îndeosebi posibilitatea de a vota pe durata a trei zile, prelungirea programului pentru exercitarea dreptului de vot, în anumite situaţii, până la ora 23,59, precum şi votul prin corespondenţă vor facilita desfăşurarea procesului electoral”.

Ministrul de Externe aminteşte că organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate implică mai multe instituţii: Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Poşta Română (în cazul votului prin corespondenţă).

„Este important să avem în vedere că atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe sunt bine delimitate de prevederile legale în vigoare, respectiv: derularea campaniei de comunicare împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă şi organizarea secţiilor de votare în străinătate”, afirmă Ramona Mănescu.

Alegerea preşedintelui României în diaspora va avea loc pe parcursul a trei zile, pentru fiecare tur de scrutin, anume 8, 9 şi 10 noiembrie – pentru primul tur şi 22, 23 şi 24 noiembrie – pentru al doilea tur. De asemenea, românii din străinătate care s-au înregistrat online pot vota şi prin corespondenţă. Potrivit portalului oficial www.votstrainatate.ro, 43.003 de români stabiliţi în altă ţară au ales această variantă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro