Sari direct la conținut

Ministrul delegat pentru energie: Dorim sa avem o strategie energetica adoptata prin consens politic

HotNews.ro

Noua strategie energetica ar trebui adoptata sau revizuita printr-un consens politic, a declarat marti ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in cadrul conferintei „Energie pentru Energia Romaniei” organizata de PDL si Institutul de Studii Populare. „Ramanem consecventi la ceea ce am anuntat in urma cu o luna, si anume dorinta de a avea o strategie energetica a Romaniei adoptata sau revizuita daca se poate prin consens politic”, a spus Nicolescu.

Potrivit acestuia, Strategia energetica trebuie sa vizeze un orizont de predictibilitate lung, pana in 2030-2035. Nicolescu a mai spus ca revizuirea strategiei energetice este un obietiv important in conditiile in care Romania are un consum intre 8.000 si 9.000 de megawati si o putere instalata de 20.000 de megawati la energie electrica. Aceasta in conditiile in care sunt multe proiecte noi. „S-au anuntat unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala de Tarnita, un grup nou la Rovinari, un grup privat al Rompetroli pe gaz. Deci, este evident ca avem nevoie de coerenta si avem nevoie de strategii”, a afirmat Nicolescu.

In privinta investitiilor, ministrul delegat pentru energie a spus ca un potential urias il au companiile de stat. „Aici, de-a lungul timpului, din pacate, s-au inregistrat foarte multe pierderi si a fost foarte multa ineficienta la companiile de stat. Sa acceleram ca aceste companii de stat sa aiba reguli de guvernanta corporativa. Sa acceleram ca aceste companii de stat sa nu mai fie subordonate politic cum au fost in ultimii ani si sa se comporte ca un actor economic care sa-si urmareasca interesul propriu. Am inceput in scurtul timp avut la dispozitie un proces de eficientizare la ELCEN, am continuat in aceasta saptamana la Conpet. Dorinta este nu de a schimba oameni sau de a schimba conduceri, ci este de a avea o eficienta mai mare”, a precizat Nicolescu.

De asemenea, pot veni si investitiile straine „daca suntem capabili sa oferim un mediu atractiv si predictibil”, a mai spus ministrul.

La randul sau, prezent la dezbatere, deputatul Lucian Bode, fost ministru al Economiei, a spus ca este nevoie de consens politic in elaborarea strategiei energetice. „Ne dorim un consens politic si asumarea unei directii in care Romania va merge, astfel incat, indiferent de ce partide se succed la guvernare, sa respecte angajamentele asumate. Astazi, cand avem un context regional delicat, definirea interesului national si regandirea unei strategii energetice nationale sunt absolut necesare si nu ne permitem sa stam de-o parte cand vine vorba despre ce va trebui sa facem si sa ne asumam noi ca partid maine”, a spus Bode.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro