Ministrul Florin Georgescu: Nu cresc taxele si impozitele in acest an/ Moneda nationala se va aprecia
Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a decelarat luni seara la Antena 3 ca nu se pune problma unor mariri de taxe si impozite in acest an ci chiar exista posibilitatea unor reduceri daca rezultatele economice sunt corespunzatoare.
Crestere economica in trimestrul al II-lea
Economia va inregistra o crestere fata de trimestrul al doilea de anul trecut si comparativ cu primele sase luni din 2011, fiind posibila si o iesire din reccesiune tehnica, chestiune mai putin relevanta, apreciaza ministrul Finantelor.
„Faptul ca veniturile la bugetul consolidat s-au incadrat in proiectii si pe de alta parte discutiile cu expertii creditorilor care ne mentin previziunea de 1,5% crestere economica ne indreptatesc sa avem sperante ca si datele economice privind cresterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive (…) Chestiunea cu recesiunea tehnica zic ca e un lucru secundar. Cand judecam cresterea economica noi o judecam perioada aceasta fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Cand zici crestere economica de 1,5% pe 2012 se inselege ca este o crestere economica in termeni reali fata de PIB realizat anul trecut”, a spus Georgescu la Gandul Live.
Ministrul Finantelor a precizat ca a anuntat misiunea Fondului Monetar International ca deficitul bugetului general consolidat la sase luni s-a inscris in parametri negociati, iar o alta tinta atinsa a fost incadrarea anvelopei salariale in nivelul stabilit pentru jumatatea anului.
Leul se va aprecia dupa refrendum
Acesta mai spune ca moneda nationala se va aprecia, iar cursul de schimb va reveni sub nivelul de 4,5 lei/euro dupa referendumul privind demiterea presedintelui si clarificarea situatiei de pe scena politica.
„Cursul e stabilit de Banca Nationala pe baza tranzactiilor de pe piata. Ne afecteaza direct si afecteaza cetatenii in primul rand, dar si firmele. Consider ca e o evolutie conjuncturala, cursul va veni inapoi, deci se va aprecia, cred eu, pana la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat in momentul respectiv, ca efect al calmarii si clarificarilor de pe scena politica”, a spus Florin Georgescu, la Gandul Live.
El a raspuns unei intrebari privind faptul ca batalia politica se reflecta in cursul de schimb si afecteaza direct activitatea Ministerului Finantelor Publice si eforturile de relansare a economiei.
Georgescu a tinut sa precizeze ca nu este angajat politic, nefacand parte in acest moment din niciun partid, iar pozitia sa este cea a unui tehnocrat.
Paritatea leu/euro a inceput sa creasca inca din urma cu doua saptamani, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, iar suspendarea presedintelui Traian Basescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor. Astfel, in ultimele doua saptamani moneda nationala s-a depreciat cu 2,25%.
Rata de referinta leu/euro anuntata vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5495 unitati, iar cursul oficial pentru dolar a a urcat la 3,7274 lei/dolar, de asemenea un nou nivel record.
Cotatia de vineri arata o scadere a leului cu 5,32% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.
Fata de dolar, pierderea anuala este de 11,62%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfarsitul lunii decembrie. (de R.M.)