Sari direct la conținut

Ministrul Gabriel Leş: Nu se pune problema desfiinţării scutului de la Deveselu

HotNews.ro
Gabriel Les, ministrul Apararii, Foto: Captura YouTube
Gabriel Les, ministrul Apararii, Foto: Captura YouTube

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a reiterat vineri, în cadrul unei emisiuni la România TV, că nu se pune problema desfiinţării scutului de la Deveselu, în ciuda ameninţărilor şi provocărilor Rusiei.

„Am avut (discuţii n.r.) în cadrul NATO, a ministerialei de acum două zile. Bineînţeles că nu se pune problema desfiinţării acestui scut (de la Deveselu n.r.). Este un mod prin care Rusia provoacă mai departe, pe alocuri chiar şi ameninţă, dar nu se pune problema. Cu toată comunicarea, cu toate metodele prin care am încercat să să spunem şi să comunicăm real ceea ce există la scutul de la Deveselu, şi anume o structură defensivă, văd că modelul pe care Rusia a intrat peste tot, nu numai la noi (…) (este de n.r.) ameninţări ş.a.m.d., provocări de tot tipul”, a declarat vineri seară, la RTV, ministrul Gabriel Leş, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat faptul că scutul este unul defensiv şi că nu se va avea în considerare retorica Rusiei privind acest subiect.

„Scutul de la Deveselu este un scut defensiv. Este o chestiune pe care o voi spune permanent, pentru că ăsta este adevărul şi nu are rost să discutăm altceva şi să intrăm în retorica Rusiei. (…) În virtutea ultimelor acţiuni ale Rusiei, (…) ne aşteptam la tot felul de astfel de provocări. Ele continuă şi vor continua, probabil, şi în perioada următoare. Repet, NATO este foarte ferm în toate deciziile care le-a luat şi va rămâne pe poziţia de apărare pe care o oferă aliaţilor. Va rămâne aşa cum a stabilit NATO. E un aspect pe care nu putem să-l discutăm în funcţie de declară astăzi Putin şi altcineva”, a precizat ministrul Apărării.

Gabriel Leş a adăugat faptul că îşi doreşte ca termenul de „ameninţare” să fie schimbat în „provocare”, pentru că „ameninţare” sună destul de grav.

Ministrul Apărării a precizat în acest context că în acest an România va găzdui unul din cele mai mari exerciţii conduse de SUA, în cadrul căruia 25.000 de militari vor fi pe teritoriul ţării şi vor face exerciţii comune, pentru a testa interoperabilitatea şi gradul de intervenţie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro