Ministrul Ghinea, întrebat cum a fost selectată firma GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, ca beneficiar în PNRR: Nu știu. Este un proiect propus de Ministerul Energiei și ei vor trebui să explice tehnic
”Cum a fost selectată nu am cum să vă spun pentru că nu știu. Este un consorțiu, propus de Ministerul Energiei, format din Romgaz, Siemens și firma respectivă.”, a declarat miercuri ministrul Cristian Ghinea, întrebat cum a fost selectată firma GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, ca beneficiar în PNRR, informație prezentată de HotNews.ro. Ghinea a spus că este un ajutor de stat, care trebuie notificat Comisiei Europene, și Ministerul Energiei va trebui să explice de ce acea companie este unica în poziție de a furniza un serviciu sau un bun pe piața din România.
- „Nu a fost o decizie a mea de a selecta această firmă. Este un consorțiu propus de Ministerul Energiei și format din Romgaz, Siemens și firma respectivă. O să întreb și eu la Ministerul Energiei exact cum au selectat. Ajutorul de stat nu se aplică doar în acest caz.
- Este o analiză pentru ajutorul de stat, și multumesc mult Consiliului Concurenței pentru că ne-au ajutat în această perioadă, și se aplică la toate compomenente din PNRR. Dacă sunt probleme cu Romgaz, că nu vorbim doar de companiile private, și la Metrorex a trebuit sa explicăm și să justificăm partea de ajutor de stat, atunci vom solicita eliminarea acelui proiect și deschiderea către competiție. Practic, Ministerul Energiei va trebui să explice în cadrul acestei proceduri de ce acea companie este unica in poziție de a furniza un serviciu sau un bun pe piața din România.
- Mai sunt și alte firme private (n.a ca beneficiare în PNRR), un exemplu fiind la acel proiect european pentru microelectronică și daca mai sunt în diverse alte consorții propuse de Ministere sau companii de stat. Nu le știu pe de rost. Am publicat tot PNRR.
- Nu vreau să răspund pentru decizii pe care nu le-am luat, respectiv cum s-a facut consorțiul de către Romgaz, dar vă asigur că este acest proces de analiza a ajutorului de stat și ca ne vom adapta la raspunsurile pe care le primim.”, a precizat miercuri Cristian Ghinea.
HotNews.ro a scris marți, 1 iunie, că Guvernul vrea să aloce pentru capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) suma de 1,62 miliarde de euro.
Din această sumă, circa o treime ar urma să fie atribuită direct unei asocieri formate din producătorul de gaze Romgaz și GSP Power, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Alte sume ar urma să ajungă la Hidroelectrica (100 milioane euro), Electrica (circa 50 milioane euro), Nuclearelectrica (28 milioane euro). Pentru apeluri competitive de proiecte sunt destinate doar vreo 300 milioane de euro.
PSD a solicitat miercuri Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power – să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. Guvernul a publicat Planul Național de Redresare și Reziliență și potrivit documentului, aproape 600 de milioane de euro din PNRR vor putea fi accesați în urma unei asocieri formate din producătorul de gaze Romgaz și GSP Power, companie controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu.
- Comănescu: Proiectele GSP Power au fost incluse în PNRR întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene
Proiectele GSP Power au fost incluse în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR) întrucât îndeplinesc toate cerinţele europene privind finanţarea din aceste fonduri, a declarat, miercuri, Gabriel Comănescu, preşedintele companiei, într-o întâlnire cu presa, informează Agerpres.
„Este un proiect care întruneşte toate cerinţele comunităţi europene şi care asigură şi problema tranziţiei energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur”, a spus Comănescu.
El a răspuns acuzelor PSD, potrivit cărora proiectele companiei sale au fost incluse în PNRR întrucât este sponsorul Partidului Naţional Liberal.
„Nu sunt şi nici n-am fost (sponsorul PNL – n.r.), inventează. Singura mea problemă în momentul de faţă este că sunt român, este un atac făţiş împotriva unui român”, a arătat Comănescu, întrebat de jurnalişti dacă a sponsorizat PNL, scrie Agerpres.