Sari direct la conținut

Ministrul Imigratiei din Olanda: Romania si Bulgaria sunt gata tehnic pentru zona Schengen, dar nu e de ajuns pentru noi

HotNews.ro
Gerd Leers, ministrul olandez pentru Imigratie, Foto: Arhiva personala
Gerd Leers, ministrul olandez pentru Imigratie, Foto: Arhiva personala

„Romania si Bulgaria pregatite din punct de vedere tehnic sa se alature zonei Schengen, dar asta nu e suficient pentru Olanda”, a declarat Ministrul Olandez al Imigratiei, Gerd Leers, inaintea inceperii deliberarilor UE cu privire la Schengen, informeaza ziarul olandez De Telegraaf. Potrivit lui Leers, Bulgaria si Romania trebuie sa arate in primul rand ca pot aborda cu adevarat problema coruptiei si criminalitatii.

Leers a mai precizat ca daca Romania si Bulgaria sunt permise in zona Schngen prea devreme, acest lucru ar afecta increderea cetatenilor in UE si a negat faptul ca pozitia sa ar avea de-a face cu climatul politic din Olanda.

Ministrul olandez al Imigratiei a mai declarat ca nu isi imagineaza ca exista o relatie intre pozitia Olandei privind intrarea Romaniei in spatiul Schengen si blocada camioanelor cu flori olandeze la granita cu Romania. „Daca asa este totusi, atunci eu regret profund”, a mai spus Leers care isi pune baza in Comisia Europeana sa rezolve problema.

Surse europene: Votul privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, programat pentru joi, ar putea fi amanat

Presedintia poloneza a UE ar urma sa amane, joi, in Consiliul Justitie si Afaceri Interne, votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa, anunta Mediafax, citand surse europene.Agerpres scrie, citand editia de joi a European Voice, ca diplomatii polonezi s-ar afla in cautarea unui compromis de ultim moment. Si RFI Romaniaanunta ca decizia privind aderarea celor doua tari va fi, cel mai probabil, amanata, in lipsa unui consens.

Sursele europene citate sustin ca presedintia poloneza poate, din punct de vedere procedural, sa ceara organizarea unui „tur de masa” – procedeu prin care fiecare stat membru isi exprima opinia pe tema aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen. Presedintia poloneza ar urma sa faca acest lucru joi, iar in cazul foarte probabil in care nu se va ajunge la un consens (in conditiile opozitiei Olandei si Finlandei), presedintia poloneza a UE va cere ca subiectul sa nu fie supus votului, ci sa se limiteze la o dezbatere, pentru a fi evitata o decizie negativa.

Miercuri, ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, considera ca blocarea transporturilor de flori din Olanda in vamile romanesti este un motiv in plus pentru mentinerea Romaniei in afara spatiului Schengen, relateaza publicatia AD, citata de Radio Netherlands Worldwide in pagina electronica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro