Ministrul Justitiei, Titus Corlatean: Va trebui sa muncim, si nu putin timp, sa refacem imaginea Romaniei / Va exista si o adaugare mai politica la raportul MCV
„Raul nu s-a facut Guvernului roman, nu lui Victor Ponta nu dl Antonescu, raul profund s-a facut imaginii si intereselor Romaniei. Va trebui sa muncim, si nu putin timp, sa refacem imaginea Romaniei si asta trebuie imputata celor care nu au niciun pic de scrupul vazand cu disperare ca pierd puterea, si o pierd in mod meritat”, a declarat ministrul Justitiei, Titus Corlatean, sambata seara la Antena 3.
Intrebat cum va fi afectat raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificate, prezentat pe 18 iulie, Titus Corlatean a declarat: „Eu cred ca va exista o evaluare obiectiva, corecta, cu privire la partea de fond, progresele, masurile inregistate, inclusiv cele adoptate de Guvernul Ponta. […] Pe aceasta parte va fi o evaluare obiectiva si se va consacra faptul ca a fost un progres. Pe de alta parte va exista o adaugare mai politica si, in mod clar, exista un risc de afectarea a concluziilor, de natura politica de aceasta data, care se va adauga la un document care ar fi trebuit sa fie strict tehnic. Tot ce s-a intamplat, aceasta campanie de denaturare, isi va spune efectele.”
Principalele declaratii ale ministrului Corlatean:
- Ca stat membru, trebuie sa fii extrem de atent si sa iei in considerare semnalele trimise de capitala.
- Totdata, ca stat membru, avem dreptul ca, atunci cand apar asemnea semnale, sa fim intrebati in prealabil ca o pozitie oficiala sa fie data.
- Intrebat de unde si-au luat liderii europeni informatiile: sunt surse diverse, surse media, surse politice, surse legate de activitatea ONG-urilor, au oameni care raporteaza.
- Manipulari crase, precum cele la care Monica Macovei si altii au recurs, au functionat si au creat in scurt timp o imagine foarte proasta si nu acestui Guvern, ci Romaniei.
- Astfel de lucruri nu ar fi trebuit sa se intample, mai ales tinand cont ca nu asta este regula. Mai intai intrebi reprezentantii guvernamnetali.
- Aceasta criza economica majora determina mutatii politice majore, precum mutatii in mecanismele de decizii europene.
- Conteaza foarte mult si batalia pentru reprezentarea ca Consiliului European , consolidarea unei sau altei familii politice.
- A trebuit sa intervin in discutie cu dl Barroso, sa ii explic un lucru foarte simplu. Monitorul Oficial publica daca are ce publica.
- Au ramas surprinsi de aceste informatii. Nu stiau.
- Cand se vorbeste de independenta justitiei, eu am pus o intrebare directa partenerilor europeni. Care sunt acele elemente care va fac sa credeti ca este vorba despre incalcarea independentei justitiei?
- CCR nu face parte din justitie.
- Le-am explicat in detaliu lucruri pe care nu le stiau.
- Nu au stiut ca 19 ani, in Romania, CCR nu a exercitat un control de constitutionalitate asupra hotararilor regulamentului.
- La o prima runda de discutie serioasa, am descarcat o parte semnificativa din preocupari.
- Asta le-am zis oficialilor europeni, privilegiati discutiile cu toate partile, in special cu reprezentantii statului.
- Raul nu s-a facut Guvernului roman, nu lui V. Ponta nu dl Antonescu, raul profund s-a facut imaginii si intereselor Romaniei. Va trebui sa muncim, si nu putin timp, sa refacem imaginea Romaniei si asta trebuie imputata celor care nu au niciun pic de scrupul vazand cu disperare ca pierd puterea, si o pierd in mod meritat.
- Pot sa va dau exemple in care s-au facut traduceri in mod rauvoitor (traducerea declaratiilor oficialilor europeni redate de presa – n.r.) pentru a-i ajuta pe sustinatorii lui Basescu.
- Un guvern nou cu ministri noi, care n-au avut timp sa stabileasca acele relatii mai apropiate, ne-au facut sa nu reactionam suficient de repede.
- Avem nevoie ca situatia politica sa se clarifice, ca optiunea cetatenilor sa fie foarte clara.
- In clipa de fata, institutiile Romaniei se afla in lumina unui razboi politic si in semiblocaj.
- stenogramele discutiei intre procurorul Balan si Victor Ponta: In clipa in care dai drumul pe surse la lucrurile case se intampla in curti, in momentul in care in presa apar transcripte cand inca nici nu se stie ce se intampla, este in mod clar flagrant, o incalcare a procedurilor.
- Procurorii au obligatia sa pastreze confidentialitatea materialului pe care il proceseaza.
- Vreau sa fac o precizare: Ministrul Justitiei face propunere de procuror general, care mai apoi este aprobata de CSM si presedinte.
- Criteriile pe care ministrul Justitiei le ia in considerare sunt cele de independenta, profesionalism si integritate.
- Referirea la negocieri cu lideri USL este o chestiunea care se duce mult prea departe.
- Sper ca procurorii sa aiba probe cand dau drumul la presa.
- daca codul actual este la limita, relati imprecis, am intentia ca in viitorul Cod Penal sa avem o norma foarte clara, o infractiune, o incriminare, o pedeapsa.
- Raportul MCV de pe 18 iulie: Eu cred ca va exista o evaluare obiectiva, corecra, cu privire la partea de fond, progresele, masurile inregistate, inclusiv cele adoptate de Guvernul Ponta.
- Pe aceasta parte va fi o evaluare obiectiva si se va consacra faptul ca a fost un progres.
- Pe de alta parte va exista o adaugare mai politica si, in mod clar, exista un risc de afectarea a concluziilor, de natura politica de aceasta data, care se va adauga la un document care ar fi trebuit sa fie strict tehnic.
- Tot ce s-a intamplat, aceasta campanie de denaturare, isi va spune efectele.
- despre declaratiile presedintelui suspendat Traian Basescu cu privire la tasta 3 a telefonului de la Cotroceni: Lumea vine la vot si pentru a sanctiona si, in ultimii ani, mai ales pentru a sanctiona.
- Pe 29 iulie, data referendumului, ca veni vorba de mesaje adresate viitorilor fosti presedinti, cetatenii au posibilitatea sa vina la vot, sa apese tasta 3 pentru demiterea presedintelui. Sa apese tasta „Da”.
– Emisiune in desfasurare –