Sari direct la conținut

Ministrul mediului denunță o campanie agresivă de fake news privind tăierile de păduri: Politicieni reinventați, vedete tv și pagini anonime de Facebook rostogolesc imagini, care mai de care cu mesaje alarmante

HotNews.ro
Costel Alexe, Foto: Ministerul Mediului
Costel Alexe, Foto: Ministerul Mediului

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, a declarat într-o conferință susținută marți că în ultma perioadă se duce o campanie agresivă de știri false privind tăierile ilegale din pădurile României. Alexe spune că sunt rostogolite masiv imagini în spațiul public cu presupuse trenuri care exportă material lemnos. Potrivit Ministerului Transporturilor, în anul 2020, din România nu a plecat niciun tren cu buștean la export, spune Costel Alexe.

„Este o campanie agresivă și, poate, fără precedent! Zilnic este lansată pe rețelele de socializare o avalanșă de mesaje toxice. Am văzut și eu poze și video-uri cu zeci de mii de share-uri pe zi. Acestea au un singur scop: să le inducă oamenilor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești. Populația nu are nicio vină!”, a declarat ministrul Costel Alexe.

De asemenea, Alexe a spus că, în urma campaniei de dezinformare, s-a ajuns ca orice camion care transportă lemn pe drumurile publice să fie considerat un transport ilegal, simpla existență a transporturilor de masă lemnoasă să fie catalogată drept dovada jafurilor pădurilor din țara noastră, fără nici cea mai mică dovadă a ilegalității lor, orice garnitură de tren încărcată cu masă lemnoasă să fie luată drept o prăduire a pădurilor României pentru străini, orice explicație sau informație oficială a autorităților să fie prezentată ca un act de protecție a mafiei lemnului; orice silvicultor sau angajat în industria lemnului să fie etichetat, implicit, drept hoț.

Ministrul Mediului a prezentat și alte câteva scenarii care susțin că pădurile sunt tăiate și furate. Astfel, „Politicieni reinventați, vedete tv și pagini anonime de Facebook au rostogolit, zilele acestea, sute de imagini cu camioane cu lemne de pe șoselele României, care mai de care cu mesaje mai alarmante: Tăieri ilegale!; Se fură lemnul din păduri; În timp ce ne țin în case, ei taie pădurea; Pădurile pleacă la export. Colegii mei au verificat toate imaginile care au putut fi verificate iar concluzia este una singură: toate aveau avize de însoțire în perfectă legalitate. Dacă vorbim despre lemn brut, țara noastră este importator net. Conform datelor provizorii ale INS, în 2019, România a exportat cca 100.000 tone de buștean și a importat 800.000. Raportul este de 1/8 în favoarea importului”, a arătat ministrul Costel Alexe.

Potrivit ministrului, în România se pot exploata legal 18 milioane mc. Asta înseamnă că, zilnic (în medie), de luni până duminică, ar trebui să circule peste 6.000 de camioane cu încărcătură legală. Mai mult, pentru cei 18 milioane de mc sunt emise anual peste 2.3 milioane de avize primare.

Potrivit ministrului, cantitatea de lemn tăiată este transportată de cel puțin două ori până ajunge în circuitul economic final. Un transport este de la pădure la depozit, apoi aceeași cantitate va fi transportată de la depozit la beneficiar. Astfel, numărul camioanelor care pot circula zilnic și legal pe drumurile publice poate fi de peste 11.000.

Fiecare țară cu păduri se confruntă anual cu doborâturi: arbori puși la pământ de vremea extremă. În România, media anuală a acestor doborâturi este de circa 3,7 milioane de mc. Arborii doborâți nu pot fi lăsați în pădure. Pentru această cantitate este nevoie de alte peste 130.000 de transporturi din pădure până în depozite.

Ministrul Mediului susține că suprafața de păduri românești a crescut cu 200.000 de hectare din 90 încoace. Avem mai multă pădure decât acum 30 de ani.

„Vreau să fac apel la cei care lansează astfel de informații. Vreau să aibă curajul să prezinte o dovadă a postărilor lor catastrofice. În al doilea rând, fac un apel către populație. Vreau să-i rog pe oameni să fie atenți la informațiile cu care sunt bombardați și care profită de buna lor credință”, a mai spus ministrul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro