Ministrul Petrescu a creat o Comisie pentru optimizarea participațiilor statului la Telekom Romania: Cei numiți trebuie să negocieze orice acorduri scrise necesare
În plin proces de concedieri și zvonuri privind o posibilă vânzare a Telekom România (fostul Romtelecom), ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a decis, în data de 11 iunie, crearea unei Comisii de gestionare și optimizare a participațiilor statului la Telekom România Communication (n.a fostul Romtelecom), potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Cei numiți trebuie „să negocieze orice acorduri scrise necesare cu celelalte entități implicate”.
Ordin Alexandru Petrescu
Foto: Hotnews
Prin ordinul privind constituirea Comisiei de gestionare și optimizare a participațiilor statului la Telekom România (vezi poza atașată), ministrul Petrescu a numit trei persoane care să facă parte din această structură:
- Cătălin Buciumeanu – consilier Ministru, cabinet ministru, MCSI (n.a Ministerul Comunicațiilor)
- Vanda Monica Lupșa – consilier 1A, SJCA, MCSI
- Ruxandra Comăneci – consilier președinte AAAS (n.a Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului).
La articolul 2 al ordinului semnat de ministrul Petrescu se precizează:
Comisia menționată va avea următoarele atribuții:
1. Gestionarea, optimizarea și protejarea intereselor Statului Român în calitatea sa de acționar minoritar, inclusiv prin negocierea oricăror acorduri scrise necesare cu celelalte entități implicate.
- Cine sunt cei trei oameni numiți să negocieze în numele statului orice acorduri scrise la Telekom Romania
1. Cătălin Buciumeanu, consilier al Ministerului Petrescu (conform LinkedIn), este doctorand al Facultatii de Filozofie din cadrul Universitatii Bucuresti, masterand al Academiei Nationale de Informatii, Lector invitat in cadrul Colegiului National de Aparare 2014 – prezent, conform datelor de pe site-ul Centrului de Strategii Avansate, al cărui co-fondator este.
Conform acelorași date, Buciumeanu a fost consilier parlamentar in cadrul Camerei Deputatilor-Parlamentul Romaniei in perioada ianuarie 2013-mai 2013, consilier in cadrul Departamentului Cultura-Culte – Administratia Prezidentiala in perioada 2005-2011, Lector asociat al Institutului Diplomatic Roman in perioada 2010-2012 și Lector asociat al Centrului de Pregatire Profesionala in Cultura, Ministerul Culturii 2009-2011.
2. Vanda Monica Lupșa este tot consilier la Ministerul Comunicațiilor, fostă angajată a Poștei Române, la conducerea căreia a fost Alexandru Petrescu înainte de a fi numit ministru.
3. Ruxandra Comăneci este consilier al președintelui AAAS (n.a Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului). Vei aici declarația de avere.
HotNews.ro a solicitat vineri, 23 august, Ministerului Comunicațiilor să precizeze de ce a fost nevoie de crearea acestei comisii și dacă are vreo legătură cu posibila vânzare a operațiunilor Telekom România de către acționarul majoritar, grupul elen OTE (controlat de grupul german Deutsche Telekom) și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.
- Ce răspunsuri a dat recent Ministerul Comunicațiilor pe tema posibilei vânzări a Telekom România
În data de 2 iulie 2019, pe fondul înmulțirii informațiilor legate de o posibilă vânzare a operațiunilor fixe și mobile ale Telekom România, HotNews.ro a adresat Ministerului Comunicațiilor următoarele întrebări:
- 1. MCSI, ca reprezentant al statului român în acționariatul Telekom, a fost informat oficial despre intențiile DT/OTE de vânzare a operațiunilor din România? Dacă da, vă rog să ne oferiți detaliile pe care le puteți furniza (când ati fost informați, când ar urma sa aibă loc tranzactie etc..)
- 2. Statul român are vreun cuvânt de spus, prin contractul de privatizare, în procesul de vânzare a pachetului majoritar de acțiuni la Telekom România? Detalii vă rog
- 3. Statul român are drept de preemțiune a pachetului majoritar de acțiunie din Telekom România? Dacă da, ce decizie a luat statul?
- 4. Vă solicităm să ne prezentați ce drepturi sunt prevăzute pentru statul român în contractul de privatizare al fostului Romtelecom în cazul în care acționarul majoritar vinde acțiuni.
La o lună de la această solicitare, pe 2 august, Ministerul Comunicațiilor a transmis următoarele răspunsuri:
„Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, în calitate de instituție publică abilitată să gestioneze interesele Statului Român ca acționar minoritar relevant (deținând 45,99% din acțiuni) în Telekom România Communications S.A. (fosta Romtelecom), urmărește cu maximă responsabilitate protejarea intereselor legitime ale statului român, asigurarea unor servicii de comunicații electronice de cea mai bună calitate, precum și asigurarea cadrului legislativ optim pentru continuarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii digitale din România.
În ceea ce privește condițiile de desfășurare ale unei posibile vânzări, fie că este vorba de Statul Român sau de grupul DT/OTE, acestea fac obiectul unei clauze de confidențialitate din cadrul Contractului de Privatizare Strategică, semnat la data de 31.01.2003, clauză care prevede confidențialitatea tuturor actelor și documentelor subsecvente.
Cu privire la înștiințarea de către DT/OTE despre orice intenție de vânzare, până în prezent MCSI nu a primit o notificare oficială referitoare la intenția OTE/DT de a vinde operațiunile din România.”, se arată în răspunsul MCSI pentru HotNews.ro.
Sute de concedieri și zvonuri privind o posibilă vânzare la Telekom România
Telekom Romania a anunțat în data de 18 iulie că va restructura 692 de poziţii din totalul de 5.831 de angajaţi în prezent la nivelul grupului de firme – fostele Romtelecom și Cosmote. Măsura este parte a programului de transformare inițiat în urmă cu 2 ani pentru a reduce complexitatea proceselor, prin redefinirea modelului operaţional, având ca scop îmbunătăţirea interacţiunii cu clienții săi, prin digitalizare şi simplificare.
Surse guvernamentale au declarat în luna mai pentru HotNews.ro că „discuții de tatonare privind vânzarea operațiunilor fixe și mobile ale Telekom România au avut loc în acest an, dar nu există la acest moment o decizie, care să fi fost comunicată autorităților statului român, acționarul minoritar”.
Surse apropiate discuţiilor au declarat recent pentru News.ro că Spas Rusev este favorit să preia divizia de mobil a Telekom România, în condiţiile în care patru competitori sunt interesaţi de o eventuală preluare a operatorului român de telecomunicaţii sau a unei părţi din afacere. Ceilalţi trei competitori ar fi RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, grupul francez Orange şi compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicaţii din Rusia.
Primele zvonuri privind vânzarea operațiunilor Telekom România au apărut în luna ianuarie din acest an, când omul de afaceri bulgar Spas Rusev a declarat pentru publicația bulgară Capital.bg că achiziția Telekom Albania ar fi prima etapă a tentativei sale de consolidare a pieței telecomunicațiilor în Balcani. Acesta a mai declarat că negociază cu Deutsche Telekom pentru preluarea companiei din România, urmând apoi Macedonia.
Contactați la acel moment de HotNews.ro, oficialii grupului elen OTE au negat că ar fi intrat în negocieri pentru vânzarea Telekom România, iar cei ai Deutsche Telekom au transmis că nu comentează astfel de speculații media.
Pentru detalii citește: