Sari direct la conținut

Ministrul propus la Transporturi și Comunicații, Lucian Bode, întrebat dacă susține eliminarea facilităților către IT-ști: Nicio categorie profesională nu va fi impozitată fără o consultare reală / Licitația 5G nu mai are nicio șansă anul acesta

HotNews.ro
Lucian Bode, Foto: Hotnews
Lucian Bode, Foto: Hotnews

Ministrul propus la Transporturi și Comunicații, Lucian Bode, a fost avizat favorabil miercuri de comisiile reunite din Parlament. Întrebat dacă susține punctul de vedere al șefului său, Ludovic Orban, privind eliminarea facilităților către IT-ști, Bode a răspuns: „În guvernarea noastră nicio categorie profesională nu va fi impozitată fără o consultare reală”. Despre licitația 5G, acesta a spus că se va face numai cu respectarea condițiilor Memorandumului semnat cu SUA, dar că nu mai e nicio șansă ca procedura să aibă loc în acest an. Liberalul mai susține listarea Poștei Române, care are 25.000 de angajați și pierderi de 257 milioane lei, dar este exclus ca acest lucru să se întâmple în acest an.

HotNews.ro a transmis LIVE-TEXT principalele declarații legate de sectorul Comunicațiilor:

Lucian Bode, ministru propus pentru Transporturi, Infrastructură și Comunicații:

  • – Sunt de profesie inginer electromecanic, am terminat Facultatea de electrotehnică, Universitatea Oradea, promoția ’98, am profesat ca inginer până în 2008. Apoi am fost ales consilier local, județean și deputat de Sălaj din 2008 până în prezent.
  • – În 2012 am fost pentru o scurtă perioada ministru al Economiei în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. Din 2016 până în prezent sunt președintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.

În legătură cu infrastructura de comunicații:

  • – În noua configurație a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comuniațiilor, vor intra în structură (n.a coordonare) Poșta Română, SNR, participațiile statului la Telekom, CERT-RO (n.a Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) și ICI (n.a institut care gestionează domeniile de internet .ro), cu alte cuvinte componenta de infrastructura din actualul MCSI.
  • – La Comunicații, vreau să precizez: nu separăm componenta de comunicații de cea de societate informațională. Noi separăm componenta de infrastructură de cea de digitalizare. În programul de Guvernare vorbim de Posta, SNR și vorbim de Autoritatea pentru Digitalizarea României și de rolul pe care-l va avea in arhitectura statului.
  • – Guvernul are în vedere organizarea de parteneriate publice private pentru servicii publice din sectorul IT și transferul de know-how dinspre firmele competitive.
  • – În vederea eficientizării actului public, Guvernul susține măsuri de reorganizare printre care si înființarea Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).
  • – Priorități: vreau să subliniez un obiectiv important – lansarea licitației 5G cu respectarea condițiilor din Memorandumul semnat de România cu SUA. (n.a în general, la capitolul Comunicații, Lucian Bode a enumerat ce scrie în Programul de Guvernare)

Întrebări adresate de Parlamentari:

Cătălin Drulă (USR): O să trec printr-o listă de priorități care, din punctul nostru de vedere, sunt importante.

Pe partea de comunicații aș vrea să ne vorbiți despre Poșta Română, situația Telekom, licitația 5G care este un eșec, ne așteptăm la 2 miliarde de lei la buget în acest an.

Fostul Ministru al Comunicațiilor (PSD) Bogdan Cojocaru:

  • Ați vorbit aproape 20 de minute despre tot ce înseamnă infrastructura rutieră, însă în doar 30 de secunde, pe repede înainte ați vorbit despre SNR, Posta si CERT-RO. Nu ati vorbit nimic despre AADR (Agenția pentru Agenda Digitală), ci că veti înființa o nouă autoritate pe care o veti da probabil celui care este in dreapta dvoastra (n.a Marius Bostan, fostul ministru al Comunicațiilor în Guvernul Cioloș). AADR gestioneaza SICAP (n.a Sistemul Electronic de Achiziții Publice) – toate licitatiile functioneaza gratie ei. Cred ca acest domeniu ar merita mai mult de 30 de secunde din partea dvoatră pt ca în PIB-ul Romaniei beneficiaza de 6 procente.
  • Pentru domeniul digitalizarii nu ati vorbit nimic si nu e trecut nimic despre programul national de competitivitate, care genereaza banii europeni pentru digitalizarea Romaniei. Ce faceti cu OIPSI, ce faceti cu AADR – unde avem SICAP, Ghiseul.ro, Punctul de Contact electronic?
  • A doua intrebare este legata de faptul ca seful dvoastra, Ludovic Orban, a vorbit si de IT-isti: Sustineți cele spuse de Ludovic Orban privind retragerea facilităților fiscale pentru aceștia? Și vreau să răspundeți și dacă doriți privatizarea Poștei Române.

Parlamentar:

  • – vreau sa stiu daca e bine sa fie comasat Ministerul Comunicatiilor, unul care gestioneaza un sector performant care gestioneaza 6% din PIB. Acest Minister a fost tratat ca o codiță în noul Minister, în loc să fie invers – cel performant să fie în față și nu invers.
  • – OUG 114 – a adus câteva prevederi nefericite, dar în privința impozitelor plătite de operatorii de comunicații acestea sunt ridicole. Vă rog să vă aplecați asupra acestui aspect.
  • – OUG privind simplificarea instalării rețelelor de telecomunicații este un act așteptat de industrie. Sunt cazuri în care pentru a întinde un fir de cablu peste un rau ai nevoie de tot atâtea autorizații ca și când ai construi un pod. Ce veti face cu această OUG?

Pavel Popescu (deputat PNL):

  • Aș vrea sa fac o clarificare din functia de presedinte al Comisiei IT a Partidului Liberal. În noul Minister, componenta de infrastructura de comunicații (include și AADR și OIPSI), iar componenta digitală trece sub Autoritatea pentru Digitalizarea României.
  • De la ministrul propus, vreau să știu dacă în scurta perioadă veți transpune în licitație prevederile Memorandumului cu SUA.

Răspunsurile oferite de ministrul propus la Transporturi și Comunicații, Lucian Bode:

  • Am primit 11 intrebari pe zona de Comunicații și 60 de întrebări pe Transporturi. O să încep însă cu răspunsuri pentru zona de Comunicații.
  • O sa încep cu OUG 114 și probabil vă referiți la abrogarea art. 85 – acea amendă din cifra de afaceri. Este nevoie de predictibilitate și încredere. S-a procedat cu o intervenție brutală a Guvernului anterior cu impact major în economie, iar acest mod de a legifera nu se va întâmpla în Guvernarea noastră.
  • În privința OUG-ului privind simplificarea autorizării instalării rețelelor de comunicații, sunt un susținător al simplificării condițiilor de acces, dar vreau să văd și opiniile transmise în cadrul dezbaterii publice.
  • În ceea ce privește 5G, aș vrea să spun foarte clar că această tehnologie înseamnă o viteză mai mare, capacitate mai mare, lățime de bandă mai mare și foarte impoartant securitate. Vă asigur că Guvernul va facilita implementarea 5G ceea ce va duce la un progres semnificativ în multe sectoare ale economiei cu rezultate în creșterea calității vieții. Ministerul face politicile, iar ANCOM va gestiona spectrul radio.
  • Un lucru să ne fie clar, stiți bine, că Guvernul și-a propus să obțină 500 milioane de euro (n.a din vânzarea licențelor din licitația 5G). Nu cred că în acest an este posibil acest lucru, dar trebuie să înțelegem cu toții că România își respectă angajamentele cu partenerii strategici – SUA și NATO.
  • În legatură cu Poșta Română, vorbim de o companie cu 25.000 de angajați la care cheltuielile cu salariile reprezintă 70% din venituri și are datorii de 257 milioane de lei.
  • Listarea ar fi o soluție pentru Poșta Română. Pentru mine termenul de ‘privatizare’ bate spre Moscova, pe când cel de ‘listare’ bate de la Bruxelles. (n.a parlamentarii prezenți la audieri îi semnalează faptul ca termenul de ‘privatizare’ a unor companii de stat este în programul PNL de Guvernare).
  • 42% din cifra de afaceri a Poștei o reprezintă distribuția pensiilor. Ce se va întâmpla dacă în câțiva ani pensiile vor fi livrate pe card? Poșta va rămâne fără obiectul muncii.
  • M-ați întrebat de strategia nationala privind Agenda Digitală. Credeți-mă că am alocat cel puțin 4-5 ore să studiez acest tabel. Ma refer la proiectele in implementare cu fonduri europene, pe e-guvernare si interoperabilitate si m-ati intrebat de ce nu vorbesc despre ele, dar si eu am fost surpins ca din cele 39 de evenimente de viata, pe zona Ministerului Finantelor, al Sănătății nu am văzut nici un proiect.
  • Ultima chestiune, legată de afirmația cu privire la eliminarea facilităților fiscale acordate IT-istilor. Punctul meu de vedere este că: 1. în guvernarea noastra nicio categorie profesionala nu va fi impozitată fără o consultare reala a acestor impozite. 2. În guvernarea noastră veniturile românilor vor crește nu vor scădea.
  • Dacă mi-au scăpat întrebari pe zona telecom, vă rog să acceptați să vi le transmit în scris.

În urma audierii, Lucian Bode a fost avizat favorabil miercuri pentru funcția de Ministru al Transporturilor, Infrastructurilor și Comunicațiilor, cu 31 de voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ și 10 abțineri.

După audieri, Lucian Bode a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Întrebat de HotNews.ro despre planurile legate de o posibilă listare a Poștei Române, acesta a spus:

  • „Este exclus să fie listată în acest an. Am spus în Programul de guvernare 4 măsuri și este clar că ne dorim reorganizarea aceste companii când vedem că zi de zi pierde teren și portofoliu de clienți. Dacă jumătate din business este pe distriburea pensiilor, în 2 ani de zile când pensiile se vor acorda poate prin virament bancar, ce va mai face Poșta Română? Este suspect cum au pierdut o serie de contracte.”, a spus Lucian Bode.

Întrebat de HotNews.ro dacă mai este vreo șansă să aibă loc licitația 5G în acest an, acesta a spus:

  • „Anul acesta nu. Anul acesta noi va trebui să respectăm întru totul, așa cum ne-am asumat în Programul de guvernare, Memorandumul semnat la Washington (n.a este vorba de Memorandumul privind tehnologia 5G semnat între România și SUA). Noi asiguram diligențele, ANCOM reglementează spectrul. Este trist pentru un prim ministru și un ministru de finanțe să păcălească bugetul, ca să nu spun că i-a păcălit pe români, ca la rectificare vor putea încasa 500 de milioane de euro din vânzarea spectrului radio.”, a mai precizat Lucian Bode.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro