Sari direct la conținut

Misterul civilizatiei Maya

HotNews.ro
Piramide mayase, Foto: Colaj foto
Piramide mayase, Foto: Colaj foto

S-ar putea afla de ce Mayasii si-au parasit faimoasele orase in urma cu circa 1.000 de ani. Atunci cand conchistadorii spanioli au navigat spre America Centrala in 1517, scopul lor a fost de a distruge civilizatia Maya. Dar ei au ajuns sa constate ca altcineva le-a facut deja munca, relateaza BBC.

Falnicele orase calcaroase ale Mayasilor- o trasatura clasica a uneia dintre societatile cele mai avansate ale lumii antice – au fost deja revendicate de jungla.

Problema modului in care Mayasii s-au intalnit cu sfarsitul lor este una dintre cele mai persistente mistere ale istoriei. Poporul Maya a supravietuit; au reusit chiar sa organizeze o rezistenta indelungata la norma europeana. Dar, pana in momentul in care spaniolii s-au apropiat de coasta, puterea politica si economica, care a ridicat piramidele reprezentative din regiune, si a sustinut la un moment dat o populatie de doua milioane de oameni, a disparut.

Primele sit-uri Maya au fost construite in timpul primului mileniu i.Hr., iar civilizatia a ajuns la inaltimea sa in jurul anului 600. AD (In cronologia Mezoamericana, Maya stau intre Olmeci si mai tarziu in civilizatia Azteca). Arheologii au descoperit mii de orase Maya antice, dintre care cele mai multe sunt raspandite in Peninsula Yucatan din sudul Mexicului, Belize si Guatemala. Este probabil ca inca multe alte ruine mayase sa zaca ascunse sub padurile tropicala din regiune.

Dupa circa 200 de ani de studii arheologice serioase, stim destule despre Maya incat sa fim impresionati. Arta lor distinctiva si arhitectura dovedesc ca acestia au fost maestrii ai mestesugului.

Minunatiile Maya au lasat in urma lor si un mister durabil. Dar modul in care civilizatia si-a gasit finalul este la fel de surprinzatoare.

Una dintre indatoririle unui conducator Maya era sa comunice cu zeii pentru a asigura un an cu ploi si recolte bune. In sit-urile intregii civilizatii Maya, arheologii au descoperit oseminte umane in partea inferioara a lacurilor- considerate caile de acces spre lumea subterana; dovezi sumbre ca oamenii au adus jertfe zeilor pentru a le potoli setea. Atunci cand ploile au aparut, iar civilizatia a inflorit era semn ca rugaciunile le-au fost ascultate. Intreg articolul il gasiti peBBC.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro