Sari direct la conținut

Miza pe energie: PSD si PDL isi unesc fortele in Parlament pentru a adopta doua proiecte care incalca legislatia nationala si comunitara

HotNews.ro

PSD si PDL promoveaza in Parlament doua proiecte de legi in domeniul energetic care, daca ar fi adoptate in forma initiala, ar incalca atat legislatia europeana, cat si cea nationala. Una dintre initiative a ajuns pana la votul final care ar putea fi dat chiar luni, 21 noiembrie, in Plenul Camerei Deputatilor, iar cealalta se afla la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Pentru ambele cazuri, punctul de vedere al Guvernului arata ca nu pot fi sustinute astfel de proiecte pe motiv ca determina distorsionarea pietelor si contravin legislatiei europene si nationale.

  • Proiectul care mai are un singur pas de facut pentru a fi adoptat in camera decizionala este o initiativa a presedintelui comisiei pentru industrii si  servicii, Iulian Iancu (PSD), care prevede interzicerea exporturilor de gaze. Proiectul are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor 351/2004. „Asigurarea securitatii in aprovizionarea in aprovizionarea cu gaze naturale-gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai in piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv„, se arata in initiativa deputatului.

Guvernul nu sustine propunerea, aducand in acest sens mai multe argumente. In primul rand, nu respecta Directiva europeana 73/2009 privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si nici Regulamentul UE 994/2010 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze.

HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Romania este obligata de legislatia europeana sa permita exporturile de gaze. In plus, in memorandumul de intelegere intre UE si Romania se arata catrebuie eliminatepana in luna decembrie 2011 barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

De asemenea, in conditiile in care zacamintele interne de gaze sunt pe cale de epuizare, „propunerea legislativa echivaleaza, practic, cu instituirea unei prevederi care sa interzica exportul de gaze”, mai precizeaza Guvernul.

Potrivit Executivului, nu se tine cont se impedimentele de natura tehnica ce pot aparea ca urmare a opririi unor sonde de productie a gazelor naturale, ca urmare a consumului redus de gaze si a imposibilitatii de a mai a mai inmagazina pe fondul lipsei de capacitati de inmagazinare.

  • Vezi aici punctul de vedere integral al Guvernului. 

Guvernul se opune proiectului, insa nu si PDL.Deputatul PDL, Mircea Toader a aratat in cadrul sedintei Camerei Deputaţilor din 9 noiembrie 2011 ca partidul aflat la guvernare sustine initiativa PSD-ului.

Iata declaratia reprezentantului PDL:

  • „Grupul nostru susţine această iniţiativă legislativă nu numai în contextul general privind consumul de gaze şi energetic la nivel european, ci şi faptul că  – ştiţi foarte bine – s-a stabilit prin ordonanţă, tot în Legea gazelor, existenţa a două coşuri. Un coş de gaze utilizat pentru populaţie, care asigură  consumul propriu şi încălzirea centralizată şi cel pentru consumul industrial.
  • În momentul când nu există o astfel de prevedere, există riscul, categoric, dacă nu e risc, este sigur şi intenţie, ca aceste gaze pe care le extrag cei care  au această posibilitate, din producţia internă, să poată fi utilizate aceste gaze sub o mască a utilizării economice într-un export indirect. Gândiţi-vă că  aceste gaze pot fi utilizate în centralele de producere a energiei electrice. E diferenţă de gaz de producţie internă şi import, este foarte mare, aşa că  această prevedere nu face altceva decât stabileşte nişte condiţii corecte pentru România, care are încă un avantaj major că are în subsolul său gaze  naturale”.
  • Vezi aici stenograma sedintei Camerei Deputatilor din 9 noiembrie. 

Miza biocarburantilor

O alta propunere legislativa care starneste multe semne de intrebare este proiectul de lege privind promovarea producerii şi utilizării biocarburanţilor şi a altor carburanţi regenerabili pentru transport. Si in acest caz, atata partidele aflate la guvernare, cat si cele din opozitie, se afla pe aceeasi lungime de unde. De altfel,printre initiatori se numara Iulian Iancu si Mircea Toader. Proiectul a trecut de Senat si se afla la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor.

Cateva prevederi din proiectul privind promovarea biocarburantilor:

  • Potrivit proiectului, operatorii beneficiaza de cote de biocarburanti care pot fi puse pe piata.
  • Daca ansamblul cantitatilor alocate pentru benzina si motorina diferitilor operatori economici sunt sub limitele globale stabilite prin ordin al ministrului  economiei, cantitatea nealocata se redistribuie producatorilor care au primit cantitati alocate, dar nu mai mult de capacitatea de productie a fiecaruia si  cu acceptul producatorilor.
  • Daca ansamblul cantitatilor alocate operatorilor sunt sub limitele globale stabilite, aceste cantitati vor fi realocate intr-o noua procedura, in termen de  90 de zile
  • Daca, in decursul perioadei de alocare iulie-decembrie 2011-2013, se constata un necesar suplimentar de biocarburanti, deficitul va fi alocat porportional cu  alocarile obtinute, operatorilor economci care au obtinut alocari, dar nu mai mult de capacitatea instalata, existenta in acel moment.
  • Daca va continua sa ramana un necesar suplimentar de biocarburanti, deficitul va fi alocat intr-o noua procedura, in termen de 90 de zile, altor producatori.
  • Operatorii introduc pe piata numai amestec de biocarburanti in amestec de minim 5% in 2011, urmand sa creasca treptat pana la 10% in 2015.
  • Cantitatile de biocarburanti si biolichide puse pe piata sunt eligibile pentru sprijin financiar prin reduceri de accize.
  • Atribuirea catre operatorii economici ce vor fi puse pe piata este conditionata de limita maxima de 100.000 tone si maxim 85% din capacitatea instalata.

Guvernul nu este de acord cu acest proiect considerand ca distorsioneaza concurenta pe piata. In plus, domeniul biocarburantilor este reglementat printr-o serie de acte normative puse deja in aplicare.Directiva europeana 28/2009 a impus statelor membre sa adopte masurile necesare ca, pana la 31 decembrie 2020, toate tipurile de carburabnti utilizati in transport sa contina un minim de 10% biocarburanti.Potrivit legislatiei romanesti care transpune deja aceasta directiva, incepand cu ianuarie 2011, in Romania pot fi comercializate doar amestecurile de carburanti care includ minim 5% componenta biocarburant. Procentul minim creste progresiv pana in 2018 cand va fi atins standardul impus de directiva.Initiativa parlamentara propune modificarea acestui calendar, in sensul ca urgenteaza atingerea obiectivului final (2015 in loc de 2018). Guvernul sustine ca aceasta urgentare ar determina cresteri accelerate ale preturilor la biocarburanti.In ceea ce priveste respectarea legislatiei (Legea concurentei),atribuirea unor cote de vanzari va conduce la eliminarea constrangerilor concurentiale cu care ar trebui sa se confrunte operatorii economici pe orice piata. In plus, lipsa presiunii concurentiale si a motivatiei operatorilor va determina scaderea calitatii produselor.Guvernul mai considera ca masurile propuse confera autoritatilor puterea de a interveni direct pe piata, prin instrumente care le permit sa influenteze oferta.De asemenea,intentia de acordare a unui sprijin financiar prin reduceri de accize va determina reducerea unor venituri la bugetul de stat.In plus, este o masura susceptibila a constitui ajutor de stat, care poate fi instituit doar cu respectarea legislatiei comunitare. Orice intentie de acordare a unui sprijin financiar trebuie notificata Comisiei Europene.

  • Vezi aici punctul de vedere integral exprimat de Guvern

In Romania printre marii investitori in domeniul biocarburantilor se numara latifundiarii Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu. InterAgro sustine pe unul dintresite-urilesale ca detine cea mai mare rafinărie de bioetanol din sud-estul Europei si unul din importantii producători din Europa de biocombustibili ecologici de tipul bioetanolului. Instalatia din dotare are capacitate de productie de 80.000 tone bioetanol/an. In schimb,SC COMCEREAL SA Vaslui, apartinand omului de afaceri Adrian Porumboiu, este prezentata ca fiind unul dintre cei mai mari cultivatori de rapita (materie prima) din tara.

  • Nota Redactiei. HotNews.ro a incercat sa obtina puncte de vedere din partea deputatilor Iulian Iancu (PSD) si Mircea Toader (PDL), insa nu au putut fi contactati pana la ora publicarii acestui articol.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro