Sari direct la conținut

Moașa româncă, simbol al sistemului de sănătate din Marea Britanie, arată cât de putred este sistemul din țara sa natală: ”Nu, mulțumesc. Nu voi fi moașă în România”

HotNews.ro
Claudia Anghel, Foto: NHS England
Claudia Anghel, Foto: NHS England

Claudia Anghel, moașa din România care a devenit simbol al Institutului Național Britanic de Sănătate, cu ocazia aniversării a 72 de ani de la înființarea sistemului de asistență medicală, nu numai că a reușit să ajungă în rând cu Regina Elizabeta a II-a și cu David Bowie, fiind fotografiată de același artist, Rankin, dar portretizează încă o dată un sistem de sănătate deficitar în țara pe care a lăsat-o în urmă, potrivit unui articol realizat de APNews.

Anghel lucrează ca moașă în Marea Britanie din 2012.

Povestea sa de succes este una dintre cele a 600.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, dar totodată este un semnal cu privire deficiențele sistemului de sănătate din țara sa natală și despre perspectivele sumbre pentru ea și familia ei dacă nu ar fi plecat din România.

România, o țară sărăcită după zeci de ani de comunism, perioadă în care a fost condusă cu pumn de fier de Nicolae Ceaușescu, s-a alăturat Uniunii Europene în 2007, amintește APNews.

Mișcarea a deschis pentru cei 19 milioane de locuitori noi șanse de muncă.

Până în 2013, peste 14.000 de doctori români lucrau în străinătate, aproximativ 26% din numărul total de medici ai țării.

Până în 2016, statisticile oficiale arată că 44.000 de cadre medicale au plecat în Europa de vest, iar în acest moment cifra a ajuns la 60.000.

Problemele care afectează sistemul de sănătate din România reflectă probleme generale – salarii mici, corupție, management prost și favoritism legat de conexiunile politice sau personale care pavează calea pentru avansare. Astfel, scrie APNews, nu contează experiența, meritul, calificarea, ci conexiunile.

Anghel a spus că în timp ce salariile mai mari din vest au influențat cu certitudine decizia sa de a emigra în Marea Britaie, nu acest criteriu a cântărit cel mai mult.

”Salariile fac diferența, dar pentru mine, mediul de muncă este cel care contează cel mai mult”, a spus Anghel într-un interviu video. ”Este respectul pentru cadrele medicale și respectul pentru pacient – respectul reciproc”. ”Nu emigrezi pentru că nu ai bani, emigrezi pentru a evita corupția”, a spus Anghel care lucrează la spitalul universitar Coventry din centrul Angliei.

”Sunt mici elemente ale corupției peste tot, dar în România este la un nivel cu totul diferit”.

Transparency International a listat România pe locul 70 din 180 de țări la criteriul cu privire la nivelurile de percepție a corupției. Guvernele anterioare au fost puternic criticate în special de Uniunea Europeană pentru eforturile de a slăbi independența justiției pentru a proteja politicienii care se confruntă cu acuzații de corupție.

APNews amintește că de-a lungul ultimilor ani, românii din toată țara au susținut mari proteste împotriva corupției guvernului, iar numirea Laurei Codruța Kovesi drept primul procuror public al Uniunii Europene a fost bine primită de mulți compatrioți, dar nu și de zeci de politicieni condamnați în timpul în care ea a fost la cârma DNA-ului.

Analistul Sorin Ioniță a spus că mii de doctori și asistente au plecat din sistemul public de sănătate din România în principal din cauză că se simțeau fără putere într-un ”sistem feudal” în care acoliți politici decid cine este promovat și cum sunt cheltuiește resursele medicale.

”Deși salariile au fost mărite destul de semnificativ în sistemul medical… nu a încetinit ritmul plecărilor prea mult”, a spus Ioniță, șeful think tank-ului Expert Forum.

Ioniță a spus că tinerii doctori în special ar putea fi frustrați din cauza că anumiți colegi mai puțin talentați au mai multe șanse de promovare din cauza conexiunilor politice.

”Cel care nu este un bun profesionit se alătură unui partid politic pentru a strânge sprijin și imediat devine ministru al sănătătății sau secretar de stat”, a spus Ioniță.

Oportunități mai bune și un loc de muncă corect au fost factorii cheie pentru Anghel.

”Nu m-aș întoarce să muncesc în România pentru că pot ce vreau aici”, a spus ea, glumind imaginându-se consilier pe probleme de moașe al premierului britanic Boris Johnson.

”În România, nu ai aripi ca aici, pentru a deveni orice vrei”.

”Cineva trebuie să schimbe sitemul pentru a face oamenii să rămână”, a adăugat Anghel. ”Regulile nu sunt aceleași pentru toți în România”.

Frustrările ei față de sistemul medical de sănătate din România au fost confirmate recent când tatăl său s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de asistență medicalp în Călărași.

”Am fost privită de sus și tratată cu aroganță de cineva (din categoria cadrelor medicale) de a cărei asistență aveam nevoie”, a spus ea.

Înconjurată de felicitări de mulțumire în casa sa din Anglia, premii oficiale și mărturii despre excelența sa profesională, Anghel a menționat un alt motiv pentru care a emigrat.

”Am vrut să îi ofer fiului meu mai multe oportunități”, a spus ea.

Ar lua în considerare să se întoarcă în România, despre care spune că o iubește și o promovează atât cât poate.

”Aș vrea să se schimbe ceva în sistemul din România, dar sunt sigură că nu se va schimba”, a spus ea.

”Nu, mulțumesc. Nu voi fi moașă în România”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro