Sari direct la conținut

​Modernizarea fregatelor Regina Maria si Regele Ferdinand: O firma din Turcia sustine ca a castigat licitatia. Ministerul Apararii infirma: "Licitatia este in faza de evaluare a ofertelor"

HotNews.ro
Fregata Regina Maria, Foto: Navy.ro
Fregata Regina Maria, Foto: Navy.ro

Licitatia pentru modernizarea fregatelor de tip 22, F-221 Regele Ferdinand si F-222 Regina Maria, contract cu o valoare estimata la circa 840 de milioane de lei, este in etapa de evaluare a ofertelor, a transmis, la solicitarea HotNews.ro, Departamentul pentru Armament din cadrul Ministerului Apararii. Informatiile MApN vin in contextul in care firma turca Havelsam (dintr-o asociere din care face parte si o firma romana) anunta in urma cu o luna ca este castigatoarea licitatiei.

Compania turca Havelsam publica pe site-ul propriu pe 26 iulie un comunicat de presa in care anunta ca, impreuna cu alte cateva firme in asociere, este cadtigatoarea licitatiei derulate de MApN pentru modernizarea celor doua fregate de tip 22 din dotarea Fortelor Navale.

Anuntul turcilor – parte din asocierea STM Teknolojileri Muhendislik, Haveslan Hava Teknolojileri Sanay, ASELSAN Electronic Sanayi si Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii – venea la doar o luna dupa ce Departamentul pentru Armament din cadrul MApN anunta ca patru competitori au intrat in lupta pentru contractul de modernizare a fregatelor.

  • HotNews.ro a transmis o serie de intrebari companiei turcesti, insa pana la ora publicarii acestui articol nu a primit vreun raspuns.

MApN: Licitatia este in etapa de eveluare a ofertelor

Surse din cadrul Fortelor Navale au precizat, insa, pentru HotNews.ro calicitatia, de fapt, nu s-ar fi incheiat, contrar anuntului facut de catre firma turceasca.

„Procedura de atribuire a contractului de furnizare a produsului „Fregata multifunctionala, modernizare etapa a II-a” se afla acum in Etapa a II-a – Evaluarea ofertelor depuse de candidatii selectati. Informatiile referitoare la aceasta etapa vor putea fi oferite numai dupa finalizarea procedurii de atribuire”, au transmis reprezentantii Departamentului pentru Armamente.

Potrivit acestora, transmiterea catre ofertanti a comunicarilor privind rezultatul procedurii se va face in maximum 40 de zile de la deschiderea ofertelor”, deschidere a ofertelor ce fusese programata pe 18 iulie.

Patru operatori economici, interesati de modernizarea fregatelor

Pe 29 iunie, Departamentul pentru Armamente anunta ca Etapa I a procedurii de licitatie restransa organizata in vedereaatribuirii contractului de furnizare a produsului „Fregata multifunctionala, modernizare etapa a II-a”, a fost finalizata prin selectarea urmatorilor operatori economici:

1. Asocierea STM Savunma Teknolojileri Muhendislik – HAVELSAN HavaTeknolojileri Sanay ve Ticaret A.S. – ASELSAN Electronic Sanayi ve TicaretA.S. / Turcia – S.C. Centrul pentru servicii de radiocomunicatii S.R.L.(C.S.R.) / Romania;

2. Lockheed Martin Canada Inc. – Canada;

3. Finmeccanica S.p.A – Italia;

4. DCNS Rcs – Franta.

Fregatele, modernizate si cu capabilitati complete de lupa pana la sfarsitul lui 2019

Intr-un interviu acordat recent, Contraamiralul Alexandru Mirsu, Seful Statului Major al Fortelor Navale, a declarat ca cele doua fregate T22R vor fi modernizate si vor dispune de capabilitati complete de lupta pana la sfarsitul anului 2019, informeaza portalul resboiu.ro.

Licitatia pentru initierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R – etapa a II-a a fost lansata in luna martie, iar contractul este estimat la 839 mil. lei, fara TVA (circa 188 milioane de euro).

Fregatele „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinava si sisteme de tunuri si/sau rachete pentru aparare contra rachetelor antinava, dar si cu senzori cu performante superioare (radare, electronooptici si sonar tractat).

„Acestea vor fi integrate intr-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite indeplinirea intregii game de misiuni specifice fregatelor”, se scrie in comunicat.

Modernizarea navelor se va realiza, in mod obligatoriu, in Romania, ca cerinta de securitate a aprovizionarii, potrivit art. 1 alin. (1) si art. 50 din OUG nr. 114/2011, coroborate cu art. 346 alin. (1) din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, fiind aprobata de CSAT prin Memorandumul cu tema: Programul multianual „Fregata multifunctionala – modernizare etapa a II-a”.

Ca cerinta minima de calificare, firmele interesate trebuie sa demonstreze ca a executat in ultimii cinci ani livrari de produse similare si care cumulat sa fi avut o valoare de cel putin 839 de milioane lei. „Prin produse similare, autoritatea contractanta intelege constructia si instalarea, pe nave de lupta din state membre NATO, a unor sisteme de conducere a luptei navale (CMS – Combat Management System), inclusiv instalarea si integrarea echipamentelor prin care acestea utilizeaza capabilitatea Datalink 16”, se arata in anuntul Romtehnica din SEAP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro