Sari direct la conținut

Modificări la e-Factura și la bonurile fiscale, pe masa ședinței de Guvern de vineri

HotNews.ro
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
e-Factura, obligatorie de la 1 ianuarie 2024, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Guvernul intenționează vineri să modifice e-Factura, în sensul de a fi declarate în sistem și facturile în relația B2C (business to consumer), adică cele pentru persoane fizice, de la 1 ianuarie 2025 (de la 1 iulie 2024 urmând a fi opțional). În plus, vor mai fi exceptate unele categorii de contribuabili de la obligațiile actuale.

O altă noutate ține de Registrul RO e-Factura. Acesta va continua să existe, iar de la 1 iulie operatorii economici care nu sunt stabiliți în România care au optat pentru utilizarea sistemului și au fost înscriși în acesta, vor fi preluați automat în “Registrul RO e-Factura opțional”.

În plus, se instituie obligația de a transmite facturile în sarcina organelor de executare silită, inclusiv executorilor judecătorești și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Vor fi exceptați de la utilizarea e-Factura, până la 30 iunie, asociațiile și fundațiile, agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori.

Cei care nu primesc facturile în sistem pentru bunurile și serviciile achiziționate, iar plata s-a făcut, vor putea notifica ANAF.

Vor fi exceptate de la obligația de aplicare operatorii economici – persoane impozabile nestabilite dar înregistrare în scopuri de TVA în România, care au optat pentru utilizarea sistemului.

Schimbări în privința bonurilor fiscale: cod QR

Se extinde sfera informațiilor cuprinse în bonul fiscal. Va fi încrisă, la cerere, codul de indentificare fiscală în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului.

De asemenea, pe bonul fiscal vor fi tipărite data și ora emiterii bonului, numărul de indentificare a bonului, precum și seria aparatului de marcat electronic fiscal sub formă de cod QR.

Formulare electronice, precompletate de ANAF

O altă măsură este precompletarea formularelor electronice cu informații disponibile în bazele de date ANAF. Acelea vor conține referiri la cheltuielile deductibile sau, după caz, posibilitatea acordării deductibilității în cazul anumitor cheltuieli.

Practic, inserarea codului de indentificare fiscală pe bonurile fiscale este dublată de precompletarea de către autoritatea fiscală a informațiilor privind cheltuielile deductibile.

Vezi și: e-Factura în relația cu persoanele fizice, de la 1 ianuarie 2025 / Opțional de la 1 iulie – proiect / Bonurile fiscale vor avea cod QR

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro