Sari direct la conținut

Moneda nationala a Chinei, yuanul, a devenit a doua valuta pentru tranzactiile financiare

HotNews.ro

Moneda chineza a devenit in octombrie a doua valuta cea mai utilizata din lume pentru tranzactii financiare, depasind euro, a anuntat marti societatea financiara Swift, citata de AFP.

Cota renminbi (sau moneda poporului, un alt nume pentru yuan) in tranzactiile financiare „traditionale” mondiale a crescut de la 1,89% in ianuarie 2012 la 8,66 % in octombrie, „ceea ce o propulseaza pe locul al doilea al devizelor celor mai utilizate”, a subliniat Swift, intr-un comunicat.

Cota euro in aceste tranzactii – care acopera in special operatiunile de scontare bancara si de finantare a creditelor de operatiuni comerciale – a scazut de la 7,87% la inceputul lui 2012 la 6,64% in octombrie 2013, a precizat Swift, societate specializata in transferul de date intre institutiile financiare.

Moneda chineza ramane insa foarte departe in spatele dolarului american, care acopera peste 81% din tranzactiile financiare mondiale.

Pentru ansamblul de plati si tranzactii efectuate in intreaga lume, yuanul ramanea in octombrie pe pozitia a 12-a (0,84% din operatiuni) in timp ce dolarul (circa 38%) si euro (35%) controlau fruntea clasamentului.

China nu si-a ascuns dorinta de a accelera circulatia yuanului in afara frontierelor sale si a multiplicat in ultimele luni acordurile bilaterale in acest sens – chiar daca rata statul controleaza strans convertibilitatea sa.

Astfel, Beijingul a incheiat la jumatatea lunii octombrie un acord cu MArea Britanie care autorizeaza institutiile financiare din Londra sa investeasca direct in yuani in China – ceea ce va intari rolul yuanului in City, undeau putea fi deja emise obligatiuni in yuani.

Ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, afirmase recent, in timpul unei vizite in China la finele lui noiembrie, ca acorduri iminente vor fi incheiate pentru a majora importanta yuanului pe piata pariziana.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro