Sari direct la conținut

Monica Macovei, mandatata de Comisia LIBE sa inceapa procedura de negociere pentru varianta finala a Regulamentului Schengen 

HotNews.ro

Comisia pentru Libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a votat marti, cu o larga majoritate, propunerea de modificare a Regulamentului Schengen, la care europarlamentarul Monica Macovei este raportor al Parlamentului European, si i-a dat mandat acesteia „sa inceapa trialogul, adica procedura de negociere cu Consiliul (format din statele membre) si Comisia Europeana pentru varianta finala a Regulamentului Schengen”, anunta Agerpres.

Potrivit biroului Monicai Macovei, „negocierile din cadrul trialogului vor incepe in aceasta saptamana”.

„Vreau sa negociem si sa ajungem la varianta finala cat mai repede, pentru a proteja viata si siguranta cetatenilor”, a declarat Monica Macovei, citata in comunicatul de marti, care adauga ca, odata adoptat de Parlamentul European si de Consiliu, noul Regulament Schengen intra in vigoare imediat, fara sa fie nevoie de transpunere in legislatia interna.

Modificarile votate introduc verificarea in bazele de date a persoanelor care intra si ies in/din spatiul Uniunii Europene, aplicandu-se atat cetatenilor UE, cat si non-UE.

„In acest raport, am mutat verificarea in bazele de date la granita externa a Uniunii Europene, pentru ca in propunerea Comisiei Europene verificarea se facea numai la intrarea in spatiul Schengen. In acest fel, siguranta si viata romanilor sunt protejate in mod egal cu cele ale persoanelor care locuiesc in state membre Schengen. Bazele de date care sunt folosite pentru aceste verificari sunt, in principal, baze de informatii Schengen, Interpol, Europol, precum si bazele de date nationale”, a precizat Macovei, potrivit aceluiasi comunicat.

In cazul in care, la oricare din granitele externe ale UE – terestra, maritima sau aeriana -, se ingreuneaza traficul, statul membru respectiv are dreptul sa ceara derogarea de la controlul fiecarei persoane in bazele de date si sa verifice numai persoanele despre care are informatii ca pot reprezenta un pericol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro