Sari direct la conținut

Moody's: Rectificarile frecvente ale bugetului Romaniei indica o legatura slaba intre buget si planul de dezvoltare economica

HotNews.ro

Calificativele „A1” pentru creditele in valuta si „Baa3” pentru titluri de stat, cu perspectiva stabila, acordate de Moody’s Romaniei reflecta imbunatatirile economice si institutionale semnificative din ultimii zece ani, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara.

Totusi, ratingurile guvernamentale reflecta si un numar de provocari legate de tranzitie, in special cresterea rapida a creditarii, deficitul de cont curent ridicat si avansul datoriei externe. Mai mult, Moody’s avertizeaza ca intre Romania si statele occidentale exista inca o diferenta semnificativa, fiind nevoie de citeva decenii pentru a fi surmontata.

„Aderarea Romaniei la UE a impulsionat investitiile si restructurarea microeconomica, ducand la o crestere economica solida si stabila. Reformele structurale, derulate in principal in perioada procesului de aderare, politica monetara solida si nivelul scazut al datoriei guvernamentale sprjina aceste calificative”, a declarat autorul raportului Kenneth Orchard, analist si vicepresedinte al Moody’s.

Nivelul de dezvoltare economica este inca modest in comparatie cu statele din vestul Europei

Acesta a mai spus ca nivelul de dezvoltare economica al Romaniei este in continuare modest comparativ cu tarile din vestul Europei, iar pentru a estompa diferentele va fi nevoie de catva decenii. De asemenea, ratingurile Romaniei sunt scazute fata de cele ale altor state membre ale UE, cu exceptia Bulgariei.

„Aceasta se datoreaza mai multor factori, printre care si politica fiscala inconsistenta, agenda inca ampla de reforme structurale si riscurile asociate tranzitiei abrupte si rapide a Romaniei, cum ar fi deficitul de cont curent ridicat si avansul rapid al creditarii”, a explicat Orchard.

El a mai precizat ca astfel de echilibre sunt agravate, cel mai probabil, de natura pro-ciclica a politicii fiscale guvernamentale, de majorarile salariale frecvente pentru angajatii din domeniul public si de cresterea pensiilor.

In viziunea Moody’s, rectificarile multiple si frecvente ale bugetului indica o legatura slaba intre buget si planul de dezvoltare economica.

Agentia de rating nu se asteapta la o o criza a balantei de plati in cazul Romaniei, deoarece creditarea bancara, care contribuie la finantarea investitiilor si a consumului de pe piata interna, este asigurata mai ales prin bancile-mama ale subsidiarelor din tara noastra, iar o mare parte din investitiile straine vin impreuna cu finantarea.

„Deficitul extern ridicat creeaza anumite riscuri pentru stabilitatea macroeconomica, in contextul actual in care turbulentele de pe pietele financiare internationale au crescut posibilitatea unor socuri externe ce ar putea crea o dislocare economica in urmatoarele 12 – 18 luni. Totusi, analiza Moody’s arata ca guvernul si sistemul bancar ar putea face fata unui soc economic moderat”, a mai spus Kenneth Orchard.

Raportul Moody’s este o actualizare anuala pentru pietele financiare si nu reprezinta o modificare a calificativelor acordate Romaniei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro