Mos Gerila a inviat si a lasat Ucraina fara gaze
Astazi este Craciunul ortodox rus. Rusii insa primesc cadouri nu sub brad, de Craciun, ci pe 31 decembrie, de anul nou. Pentru rusi este mai importanta sarbatorirea anului nou decat a Craciunului, este un obicei dezvoltat in anii comunismului si pe care nu l-au abandonat. Intr-un fel ii inteleg, primesc cadouri mai devreme. Rusii nu au Mos Craciun, ei il au inca pe Mos Gerila.
De cativa ani, cam de la revolutia portocalie incoace, Mos Gerila a fost re-exportat de catre rusi vecinilor lor, ucrainenii. De 1 ianuarie, deja este o traditie ca Mos Gerila sa lase Ucraina fara gaz.
Ca Rusia foloseste energia in scop politic, nu este ceva nou, vezi link catre un studiu de acum 2 ani realizat de catre Swedish Defence Research Agency.
Insa, anul acesta Rusia joaca mult mai tare si a facut ceva ce nici URSS nu a facut: a taiat furnizarea gazelor catre Europa. Motivul: Ucraina nu si-a platit nu stiu ce factura. Ucraina, la randul ei, a avut parte in ultimii 4 ani de o crestere economica fara precedent, de investitii straine record, a intrat anul trecut in Organizatia Mondiala a Comertului (unde Rusia, alaturi de Zimbabwe, Cuba si inca alte cateva tari nu este inca membra), a primit de curand o finantare de circa 15 miliarde de dolari de la FMI pentru a stabiliza economia afectata de criza economica internationala. Ucraina nu prea are probleme cu alte tari, ci doar cu gazul rusesc…. ce mister….
Explicatia problemelor actuale nu se afla in Ucraina, ci in Rusia. In august anul trecut, Rusia si-a atacat alt vecin: Georgia, nu cu gazul ca era vara, ci cu tancul. Obiectivele politice ale Rusiei nu sunt greu de citit: ei doresc ca fostele republici sovietice (cu exceptia statelor Baltice – membre UE si NATO) sa revina complet in sfera de influenta rusa. Prin orice mijloace: militare sau prin santaj economic.
Uniunea Europeana – unde atat Ucraina cat si Georgia vor sa devina membre – are de suferit, caci dependenta fata de gazul rusesc este uriasa. Solutiile de a diminua riscul dependentei de gazul rusesc nu sunt usoare, insa ele exista, de exemplu:
- proiectul Nabucco cu gaz din Asia centrala pentru diversificarea surselor de import;
- renuntarea – in special in tari precum Germania – la productia de curent electric pe baza de gaz si inlocuirea cu alte tehnologii, in special nucleara, dar si din alte surse curate;
- dezvoltarea infrastructurii de gazoducte la nivel european si sporirea gradului de interconectare;
- mai multa competitie in domeniul energetic.
Citeste si comenteaza pe Jeopardy.