Sari direct la conținut

Moscova anunță că centrala nucleară din Zaporojie se află pe teritoriul Federației Ruse

HotNews.ro
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Rusia intenționează să supravegheze operațiunile centralei nucleare Zaporojie după ce a anexat în mod oficial regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei în această săptămână, a anunțat miercuri agenția de stat de știri RIA Novosti, citând un oficial al ministerului de externe, transmite Reuters.

Rusia a capturat centrala nucleară Zaporojie la începutul lunii martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei, dar personalul ucrainean a continuat să o funcționeze.

De atunci, atât Moscova, cât și Kievul s-au acuzat reciproc că au bombardat instalația, riscând un dezastru nuclear.

“Centrala nucleară Zaporojie se află acum pe teritoriul Federației Ruse și, în consecință, ar trebui să fie operată sub supravegherea agențiilor noastre relevante”, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Vershinin, citat de RIA Novosti.

Nu este clar cum intenționează Rusia să opereze centrala și dacă va încerca să introducă propriul personal în complex.

O altă agenție rusă de știri, TASS, a relatat că Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, va vizita Moscova în zilele următoare pentru a discuta situația de la centrală.

Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie – pentru a asigura siguranţa acesteia, la doar câteva săptămâni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiații la instalația ocupată de Rusia, a declarat marți președintele companiei care operează centrala pentru Associated Press, potrivit news.ro.

Rusia anexat Zaporojie și alte trei regiuni după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri – voturi care au fost denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive. Moscova nu controlează în totalitate niciuna dintre regiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro