Mugur Isarescu: Putem intra in zona euro pana in 2014
Romania ar putea trece la moneda euro pana in 2014, daca lucrurile merg mai bine decat se estimeaza in prezent, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Sud Est European, citat de NewsIn.
„Pentru aceasta este foarte important ce se va intampla in urmatorii trei ani, pana in 2010, care ar trebui sa fie o perioada de consolidare, prin care sa se faca si ajustarile de preturi administrate care nu ar trebui sa fie amanate”, a mai spus Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, dupa aceasta perioada de trei ani, inflatia va trebui sa se consolideze sub 3%.
De asemenea, e important sa vedem si impactul efectului Balassa-Samuelson, care este foarte greu de anticipat in acest moment. Un alt element important este formarea pietei de capitaluri pe termen lung cu care suntem foarte intarziati. Toate acestea ar trebui sa se faca in conditiile stabilitatii cursului de schimb.
Trebuie sa terminam si cu reformele structurale, cu reforma pensiilor, trebuie construite infrastructuri, a declarat guvernatorul BNR.
Efectul Balassa-Samuelson exprima tendinta din tarile cu productivitate mai mare in sectorul bunurilor comercializabile comparativ cu sectorul bunurilor necomercializabile de a inregistra niveluri mai ridicate ale inflatiei si apreciere reala a monedei nationale.
Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca trebuie bine chibzuit momentul intrarii in ERM2 (Exchange Rate Mechanism – mecanismul cursului de schimb), care este atat o „sala de asteptare” cat si o „sala de testare”. „Este foarte impornat cand intram in ERM II si sa nu stam prea mult pentru ca acesta ar fi un lucru nefericit”, a spus Isarescu.
Mecanismul European al Ratei de Schimb (ERM) a fost introdus de Comunitatea Economica Europeana (precursoarea Uniunii Europene) in martie 1979, ca parte a Sistemului Monetar European (EMS), pentru a reduce fluctuatiile de schimb valutar si a realiza o stabilitate monetara in Europa Occidentala, ca premiza pentru crearea unei Uniuni Economice si Monetare cu o moneda unica.
Tarile membre ale Uniunii Europene din afara Zonei Euro trebuie sa participe cel putin doi ani in ERM2 inainte de a putea trece la moneda europeana.