Sari direct la conținut

Mutare fără precedent a OECD, care își anulează misiunea anti-mită din Ungaria. Acuzațiile pe care i le aduce guvernului lui Viktor Orban

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a anulat o misiune programată în Ungaria pentru a discuta măsuri împotriva luării de mită, o mutare fără precedent pe care oficialii OECD au justificat-o prin faptul că guvernul lui Viktor Orban le-au ignorat recomandările anterioare, relatează Reuters.

Guvernul ungar nu a dat deocamdată curs solicitării de a comenta decizia despre care OECD a spus că reprezintă o premieră în ceea ce privește asemenea misiuni la nivel înalt.

Întâlnirile între oficialii OECD și cei de la Budapesta urmau să aibă loc marți și miercuri. Însă OECD a declarat că guvernul lui Viktor Orban nu a asigurat o reprezentare adecvată la nivel ministerial și în ceea ce privește oficiali importanți.

„Misiunea la nivel înalt decisă de Grupul de Lucru asupra Mitei în decembrie 2023 era menită să adreseze eșecul Guvernului Ungariei de a face progrese tangibile în ceea ce privește recomandările ce datează de mult timp”, a anunțat OECD.

Organizația a transmis de asemenea că guvernul ungar nu înțelege expunerea la riscurile primirii de mită din țări străine și că nu are o strategie pentru depistarea și investigarea cazurilor de luare de mită din străinătate.

OECD a declarat de asemenea că unele dintre recomandările pe care le-a făcut guvernului de la Budapesta fără ca acesta să acționeze asupra lor datează de mai bine de un deceniu.

„Grupul de Lucru rămâne de asemenea profund îngrijorat cu privire la nivelul scăzut al Ungariei de combatere a mitei din străinătate”, a mai transmis OECD.

Ungaria, țara cu cel mai mare indice de corupție din UE

OECD a mai transmis că este pregătită să reia discuțiile cu guvernul Ungariei la nivelul potrivit și că până atunci va redacta un plan de măsuri pentru remedierea noilor probleme identificate de grupul de lucru din cadrul organizației.

Conform indicelui privind percepţia asupra corupției publicat în 2024 de organizaţia Transparency International, Ungaria este țara din Uniunea Europeană care are cel mai ridicat nivel al corupției.

Indicele de Percepție a Corupției reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în sectorul public din 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care zero înseamnă „foarte corupt”, iar 100 „deloc corupt”.

Cu 46 de puncte din 100 posibile, și România se numără în rândul țărilor UE cu cele mai slabe performanțe, alături de Bulgaria (45 de puncte) și Ungaria (42 de puncte).

În luna iunie a acestui an Biroul pentru Protejarea Suveranității din Ungaria a anunțat că a demarat o anchetă împotriva filialei ungare a Transparency International și a unei publicații specializate pe cazurile de corupție, pe care le acuză de „influențarea deciziilor electoratului”.

INTERVIURILE HotNews.ro