Sari direct la conținut

În Marea Neagră, o navă franceză se joacă de-a șoarecele cu pisica cu Rusia / Amiral francez: Există o voință de arătare a mușchilor din partea rușilor

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

„Alertă amenințare aeriană la tribord”: la orizont, o aeronavă de supraveghere rusească se apropie la altitudine joasă de mica navă franceză de război Commandant Birot, în largul strâmtorii Kerci, în Marea Neagră, teatru al competiției dintre Rusia și NATO, scrie AFP.

Hidroavionul Beriev BE12 trece, revine, se apropie la câteva sute de metri de navă. Pe pasarela superioară, marinarii aleargă, echipați cu aparate cu teleobiective pentru a-l fotografia. Din carlingă, un militar rus face probabil același lucru.

Commandant Birot „patrulează în Marea Neagră și privește ce se întâmplă”, explică Maxime Leroy, comandantul navei pe care corespondentul AFP s-a îmbarcat săptămâna trecută, între escalele Batumi (Georgia) și Odesa (Ucraina), cu câteva zile înaintea summitului NATO de marți și miercuri de la Londra.

Franța afirmă că vrea să apere libertatea de navigație în aceste ape internaționale unde Rusia este omniprezentă.

Marea Neagră, unde strâmtoarea Bosfor este controlată la Vest de Turcia, iar strâmtoarea Kerci este controlată de facto de Rusia, este o intersecție geopolitică unde se încrucișează influența Rusiei și cea a NATO, pe fondul apropierii Ankara-Moscova și a tensiunilor ruso-ucrainene legate de Crimeea.

Rusia, instalată confortabil în Marea Neagră

Pentru Rusia, „Marea Neagră are vocația de a fi un bastion maritim”, arată Igor Delanoe, director adjunct al observatorului franco-rus din Moscova. Este un „spațiu de competiție politică” între Moscova și NATO, adaugă el: din cele șase țări suverane, trei sunt membre ale Alianței (Turcia, România, Bulgaria), iar alte două vor să devină (Ucraina și Georgia).

Dar „Rusia a preluat avantajul” în regiune, în special după anexarea Crimeii în 2014, subliniază expertul.

Această peninsulă a „devenit un portavion de unde rușii pot radia în toată zona”, spune o sursă diplomatică regională, referindu-se la militarizarea din zona Sevastopol (pe care rușii o controlează din secolul al XVIII-lea): baterii de coastă, sisteme de rachete anti-nave, avioane …

„Rușii sunt foarte confortabili în Marea Neagră”, comentează Delanoe, cu atât mai mult cu cât Bosforul este poarta de ieșire spre restul lumii, în special teatrul sirian.

La câteva ore după trecerea Beriev, un Suhoi Su-33, avion de vânătoare și de luptă anti-navă, se apropie de Commandant Birot și de cei 95 de membri ai echipajului.

„Unul dintre radarele sale a fost interceptat de centrul operațional”, o sală încărcată cu echipamente de detectare, observă secundul navei Jérémy. Este unul dintre obiectivele misiunii: ademenirea rușilor pentru a colecta maximul de informații din echipamentele lor, inclusiv semnătura radar.

„Un joc de-a șoarecele și pisica”, surâde el. Înainte de escala la Batumi, rușii survolaseră deja de două ori nava, cu un Su-24 și un Su-30M.

Toți parametrii recuperați sunt trimiși la Paris la o bază de date pentru a analiza reacțiile rusești. „Se constată comportamente mai agresive. Există o voință de arătare a mușchilor”, a notat un amiral francez, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

„Imediat ce apare o navă NATO, sunt acolo pentru a supraveghea cu toate mijloacele”, asigură sursa diplomatică franceză.

Manevre NATO

Pe lângă colectarea de informații, cum spune secundul navei, locotenentul Gauthier, Birot este un instrument de diplomație militară. „Prezența regulată a unei nave a Marinei naționale pe acest teatru permite întreținerea în Marea Neagră a unor relații strânse cu marinele aliate”, potrivit ministerului. Este vorba de marinele NATO, dar și ale țărilor care aspiră la aderarea la Alianță.

La Batumi, Birot, unul dintre decanii flotei franceze, a primit vizita președintelui georgian Salome Zurabișvili.

Exerciții sunt prevăzute cu marina ucraineană, după escala de la Odesa, și cu cea română, la Constanța.

Elicopter turc

Pe lângă rivalitatea NATO-Rusia și conflictul Rusia-Ucraina, regiunea este marcată și de apropierea dintre Rusia și Turcia, care este membră a Alianței nord-atlantice.

„Apropierea s-a accelerat considerabil” din 2016, subliniază Delanoë, care reamintește că Ankara și Moscova colaborează într-o serie de dosare strategice, precum războiul din Siria, chiar dacă rămân în competiție în altele, precum Libia. Fără a mai lua în calcul relațiile economice strânse.

„Stopați exercițiile!” Chipurile marinarilor prezenți pe pasarela superioară și care se antrenau cu mitraliera și tunul de 20mm se îndreaptă spre cer, unde se observă silueta unui elicopter care se apropie.

„Prezumtiv turc”, spune secundul Pierre. Informație confirmată de centrul operațional al navei: elicopterul a decolat de pe o fregată pentru a observa nava franceză. Și pentru a arăta că și ei sunt prezenți acolo, în Marea Neagră.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro