În România sunt județe în care niciun spital nu are autorizaţie de securitate la incendiu
Tragedia de la Piatra Neamț, unde Secția ATI a fost mistuită de flăcări, iar zece pacienți au murit și un medic a fost grav rănit, scoate din nou la iveală problemele cronice ale sistemului medical din România, unde zeci de spitale nu au autorizație de securitate la incendiu, unele funcționând în clădiri vechi și de 100 de ani. În județul Vaslui, de exemplu, nicio unitate medicală nu are un astfel de aviz elementar.
Niciun spital din judeţul Vaslui nu are, la această dată, autorizaţie de securitate la incendiu, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.
Potrivit inspectorului-şef Niculae Tătaru, la spitalele din Vaslui şi Huşi s-au făcut anumite lucrări care nu au respectat cerinţele impuse de ISU, iar unităţile nu au autorizaţie, la Bârlad, unde spitalul a fost desemnat unitate suport COVID-19, au fost făcute lucrări la două corpuri, existând documentaţiile avizate, care urmează să vină spre autorizare, iar la Murgeni spitalul nu face obiectul autorizării deoarece clădirea este veche şi nu au fost făcute niciun fel de lucrări de modernizare în ultima perioadă.
„Noi am făcut un control în perioada februarie-martie, în urma căruia au rămas cele două spitale cu lucrări de investiţii majore, e vorba de Spitalul Judeţean Vaslui şi Spitalul Municipal Huşi, care nu au autorizaţie de securitate la incendiu prin modificările pe care le-au avut în baza unei documentaţii care a fost avizată. Ele au avut aviz şi s-au executat lucrări, dar, în schimb, nu s-au respectat condiţiile din aviz şi acele obiective nu au autorizaţie de securitate la incendiu. La Bârlad este vorba despre mai multe corpuri de clădire, unitatea fiind modulară. Dintre acestea, la două corpuri se fac modernizări. Ele au documentaţii avizate, sunt în lucru aceste activităţi şi trebuie să vină spre autorizare”, a declarat, luni, pentru Agerpres, Niculae Tătaru.
La Sibiu, principala secţie ATI cu pacienţi COVID-19 nu are autorizaţie ISU
Cea mai mare secţie ATI cu pacienţi COVID-19 din judeţul Sibiu, cu 12 paturi din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, nu are autorizaţie ISU şi nici nu poate obţine acest document, clădirea fiind mult prea veche, a precizat, pentru Agerpres, conducerea spitalului sibian.
„În momentul de faţă, pentru pavilionul Chirurgical al SCJU Sibiu, unde se regăseşte şi Secţia ATI, nu poate fi obţinută autorizaţia ISU, întrucât clădirea este una veche şi nu corespunde normelor actuale pentru obţinerea autorizaţiei. Pentru a putea obţine autorizarea ISU conform solicitărilor actuale este necesară reabilitarea completă a pavilionului. Unitatea de Primiri Urgenţe, situată la parterul pavilionului în discuţie, are autorizaţia ISU din 13.06.2017 obţinută în urma extinderii acesteia”, a transmis conducerea SCJU Sibiu.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este format din mai multe clădiri, majoritatea foarte vechi, dar reabilitate. Există și multe secţii în clădiri ale spitalului care au autorizaţii şi avize ISU.
Pavilionul central al Spitalului Judeţean din Slatina, unde funcţionează blocul operator şi ATI, fără autorizaţie la incendiu
Pavilionul central şi pavilionul materno-infantil de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, precum şi Secţia de pneumoftiziologie de la Scorniceşti funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, a precizat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, Alin Băsăşteanu.
În pavilionul central al SJU Slatina, funcţionează blocul operator şi secţia ATI, iar la această clădire sunt în derulare lucrări de reabilitare termică, urmând să fie înlocuite diferite instalaţii vechi.
Şi în blocul materno-infantil de la SJU Slatina sunt în derulare lucrări de reabilitări pe mai multe etaje.
Fără autorizaţie de securitate la incendiu funcţionează şi una dintre clădirile Spitalului Municipal Caracal (corpul spital), iar Spitalul Balş nu are autorizaţie la incendiu pentru lifturi şi pentru lucrările de modernizare a clădirii ambulatoriului.
„Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, care are în administrare 13 clădiri, în Slatina şi Scorniceşti, au fost emise şapte avize de securitate la incendiu şi o autorizaţie de securitate la incendiu. Dintre cele 13 clădiri, secţia de psihiatrie, din municipiul Slatina, strada Trandafirilor, deţine autorizaţie de securitate la incendiu, la opt clădiri nu au fost executate lucrări de investiţii şi nu este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, pentru secţia medicală este emis aviz de securitate la incendiu, iar blocul central, pavilionul materno-infantil şi secţia de pneumoftiziologie, din oraşul Scorniceşti, nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu”, a spus Băsăşteanu.
Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci are autorizaţie/aviz de securitate la incendiu pentru majoritatea clădirilor. Şi la Spitalul Corabia sunt autorizaţii sau avize de securitate la incendiu pentru clădirile în care s-au făcut investiţii.
Giurgiu: Spitalul Judeţean de Urgenţă nu are autorizaţie de securitate la incendiu
Nici Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu nu are autorizaţie de securitate la incendiu, conducerea unităţii medicale susţinând că modul în care a fost proiectată clădirea nu permite respectarea tuturor circuitelor funcţionale pentru obţinerea autorizaţiei.
„În ceea ce priveşte autorizaţia pentru securitate la incendiu, din nefericire, cu toate demersurile făcute de către noi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Proiectată şi construită la începutul anilor 1990, clădirea principală în care îşi desfăşoară activitatea Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu a avut destinaţia iniţială de bloc materno – infantil, aceasta fiind modificată ulterior. Modul în care a fost proiectată clădirea nu permite respectarea tuturor circuitelor funcţionale pentru obţinerea autorizaţiei, fiind necesare ample modificări care ţin de modul în care este structurată incinta spitalului. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu şi cadrele medicale asigură toţi pacienţii că sunt depuse toate eforturile pentru desfăşurarea actului medical în deplină siguranţă şi în cele mai bune condiţii”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu.
Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a spitalului nu face parte din reţeaua unităţilor medicale destinate tratamentului persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19.
Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu are 15 paturi, dar aici nu sunt internaţi pacienţi confirmaţi cu COVID-19.
Pacienţii cu noul coronavirus internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu sunt trataţi în Secţia de Boli Infecţioase, unde se află în prezent 20 de pacienţi, aceasta fiind şi capacitatea maximă a secţiei.
Pacienţii care au COVID-19 din judeţul Giurgiu mai sunt primiţi şi la Spitalul orăşenesc din Bolintin Vale, care are 29 de locuri în saloane şi secţie ATI pentru aceştia cu şase paturi, iar pacienţii de la ATI sunt „ventilaţi cu tehnici neinvazive alternativ cu conectare la mască rezervor cu fluxuri mari”.
Arad: Spitalul Judeţean nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru clădirea centrală, unde funcţionează şi ATI
Nici Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru principala clădire, unde funcţionează şi o secţie ATI, invocând faptul că derulează în continuare lucrări de modernizare care au fost avizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Reprezentanţii ISU Arad au declarat, luni, pentru Agerpres, că imobilul principal al SCJU ar fi trebuit să deţină autorizaţie de securitate la incendiu pentru că în ultimii zece ani a făcut modificări de structură în clădire, în urma unor lucrări, cum ar fi cea de extindere a Unităţii de Primire Urgenţe.
„Pentru lucrările derulate în ultimii ani, SCJU a solicitat şi primit de la ISU avize de securitate la incendiu. La recepţia lucrărilor, trebuie să solicite autorizaţia pentru securitate la incendiu, care se emite după verificarea respectării normelor din documentaţiile depuse la avizare. Clădirea principală a SCJU nu deţine autorizaţie de securitate pentru că derulează în continuare lucrări pentru care a cerut avize”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca.
În sediul principal al SCJU funcţionează şi o secţie ATI, pentru pacienţii cu patologie non-COVID-19.
Fostul spital municipal, care acum este o secţie a SCJU şi în care sunt trataţi pacienţi COVID-19, aici existând şi secţie ATI, nu are, de asemenea, autorizaţie de securitate la incendiu. Reprezentanţii ISU precizează însă că în acest caz nu este necesară emiterea uneia, pentru că imobilul este unul foarte vechi şi nu a suferit lucrări care să îi modifice structura după apariţia ultimelor reglementări în domeniul autorizării.
Secţia TBC a SCJU, devenită principala unitate în care sunt trataţi bolnavii de COVID-19 din judeţ şi unde există secţie ATI dedicată exclusiv acestor pacienţi, este autorizată de ISU, fiind o clădire nouă, construită cu fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Arad şi inaugurată în 2017.
SCJU se află în administrarea CJ Arad, al cărui director de comunicare, Andrei Ando, a declarat că ulterior modificării legislaţiei, după incendiul de la Colectiv, a fost necesară reautorizarea clădirii principale a spitalului „deoarece lucrările de extindere ale acestui imobil nu mai puteau fi avizate distinct”.
„În momentul de faţă, sediul principal al SCJU este în proces de extindere şi modernizare, respectiv de transformare a unor spaţii, ceea ce nu a permis obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, având în vede că acest document se eliberează pentru întreaga clădire, nu doar pentru anumite secţii, cum ar fi cele deja modernizate”, a precizat Ando.
El a mai spus că, „în actuala configuraţie a unor clădiri spitaliceşti, este imposibilă obţinerea autorizaţiei ISU”.
„Ne aflăm într-o situaţie aproape fără ieşire. Clădirile multor spitale sunt construite în anii 1970, după standardele de atunci. Unele imobile au chiar o sută de ani sau mai mult. Între timp legislaţia s-a schimbat, dar holurile înguste nu le poţi lărgi, nu poţi realiza circuitele pe care normele de astăzi le prevăd”, a spus reprezentantul CJ Arad.
El a adăugat că verificările începute la secţiile ATI din ţară, după incendiul de la Piatra Neamţ, ar putea scoate în evidenţă că cele mai multe clădiri nu sunt autorizate de ISU, „dar asta nu înseamnă că pacienţii de la Terapie Intensivă vor fi trimişi acasă”.
„Instituţiile se acoperă cu acte, într-o competiţie absurdă de derobare de responsabilitate, care nu ajută cu nimic cetăţeanul român, pacientul”, a mai spus Ando.
CJ Arad a realizat un masterplan care prevede că toate clădirile spitaliceşti vor fi aduse la standardele legale prin modernizări, investiţii estimate la 200 milioane de euro, dar pentru finalizarea cărora sunt necesari cel puţin zece ani.