Sari direct la conținut

NASA anunta ca a gasit mai multe dovezi ale unor oceane pe satelitul Europa al lui Jupiter

HotNews.ro
NASA anunta ca a gasit mai multe dovezi ale unor oceane pe satelitul Europa al lui Jupiter

NASA a anuntat unele „dovezi surprinzatoare ale activitatii” de la unul dintre cei mai mari sateliti ai lui Jupiter, numit Europa. Acestia au lasant imagini noi surprinse de telescopul Hubble care arata existenta unor oceane pe suprafata satelitului, potrivit The Telegraph.

Cu toate acestea, in ciuda speculatiilor febrile din media- Europa este considerata a fi una dintre cele mai bune locuri in care poti gasi viata extraterestra in Sistemul Solar, iar astrobiologii au teoretizat faptul ca organismele ar putea supravietui in aceste oceane- NASA a potolit afirmatiile, inaintea conferintei de presa.

„Astronomii vor prezenta rezultatele de pe Europa, in urma campaniei care a dus la rezultate surprinzatoare ale activitatii unui ocean subteran aflat pe satelitul Europa”, anunta agentia.

Participantii la teleconferinta au fost Paul Hertz- director al Diviziei Astrofizica NASA, William Sparks de la Space Telescope Science Institute din Baltimore, Britney Schmidt de la Institutul de Tehnologie din Georgia si Jennifer Wiseman- cercetator principal de proiect Hubble de la Goddard Space Flight Center din cadrul NASA.

La sfarsitul anului 2013, telescopul Hubble a observat vapori de apa ce veneau din Europa, fenomen ce a fost numit o descoperire „extrem de interesanta”.

Descoperiri stiintifice anterioare au scos la iveala deja existenta unui ocean situat sub crusta de gheata a Europei, dar s-a crezut ca, pe viitor, echipe specializate vor fi nevoite sa gaureasca acest strat de gheata inainte ca orice semn de viata sa poata fi detectat.

Lorenz Roth, de la Institutul Southwest Research din San Antonio, a declarat atunci ca, in cazul in care vaporii ar fi fost conectati la oceanul de sub crusta, ar fi putut incepe sa caute semne de viata mai aproape de suprafata.

„Acest lucru inseamna ca investigatiile viitoare pot studia direct reactiile chimice ale mediului potential locuibil, fara a fi necesar un foraj prin straturile de gheata”, a spus el.

„Si acest lucru este extrem de interesant.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro