Sari direct la conținut

Ne asteapta o alta saptamana de foc

Dan Popa's Weblog

Tarile din G7 s-au declarat pregatite se franeze aprecierea yenului, in debutul acestei saptamani care se anunta extrem de dificila pentru pietele internationale. Germania, Canada, SUA, Franta, Anglia, Italia si Japonia se arata ingrijorate intr-un comunicat de « volatilitatea excesiva a yehului», afirmandu-si intentiile de a coopera pentru restabilirea calmului in piata.

Scurtul lor comunicat a depreciat usor moneda japoneza, care atinsese varfuri istorice in raport cu dolarul american si cu moneda europeana, un lucru nu foarte de dorit pentru economia nipona, extrem de dependenta de exporturi. Tarile din G7 au sugerat chiar o interventie a Bancii Nationale a Japoniei , care sa stopeze aprecierea excesiva a yenului.

O asemenea interventie nu a mai fost facuta, potrivit oficialilor niponi, din martie 2004.

Daca japonezii se vad astfel “penalizati” de criza financiara, pentru economiile emergente lucrurile stau infinit mai rau. FMI a anuntat un ajutor substantial acordat Ungariei, la doar cateva ore dupa ce a imprumutat Ucraina cu 16,5 miliarde de dolari. E drept, ucrainenii trebuie sa prezinte in schimb un program anti-criza. Despre ajutorul dat de FMI Islandei si Georgiei nu mai amintesc, lucrurile par a fi deja cunoscute.

Investitorii stau cu ochii pe calendar: joi va fi publicata prima estimare a PIB-ului american, pe care toti il vad desigur, in recul. Vineri, o alta rafala de indicatori va veni dinspre Europa, Japonia si SUA.

Bursele sunt in scadere – pietele asiatice dovedindu-se si in aceasta dimineata nervoase si volatile. Seulul a pierdut 2,68%, Nikkei a coborat cu 0,16%, pe fondul temerilor privind necesarul de capital in cazul primelor banci nipone. In Australia, Banca Centrala a intervenit in sprijinul dolarului australian care s-a depreciat cu 37% in fata omologului sau american. La Sydney, bursa era in scadere cu 3,65%. In Hong Kong, cu 5,56%, Shanghai de 3,61%, Taipei cu 5,51%, Bangkok cu 4,28% si Jakarta de 6,58%. Nu mai zic de bursa din Manila, care a fost inchisa din cauza caderii cu peste 10% in primele minute de la deschidere. Inchise sunt azi si bursele din Singapore si Kuala Lumpur, din cauza unor sarbatori nationale.

Miercuri, n-ar fi exclus sa asistam la reducerea dobanzii cheie de catre FED (in acest moment ea fiind de 1,5%) sau ca japonezii vor injecta in sistemul bancar in aceasta saptamana 110 miliarde de dolari, de 5 ori mai mult decat estimasera initial.

In Europa, cei cinci premieri ai zonei nordice se intalnesc luni la Helsinki, unde vor discuta problema Islandei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro