Nefericitul destin al primei vile moderniste din București, „cutia albă” a unui negustor de vinuri din Cartierul Evreiesc
Jean Fuchs era un negustor de vinuri din vechiul București care „s-a întâmplat să citească reviste de artă străine și părea să se bucure de arhitectura nouă”.
Arhitectul Marcel Iancu, omul care a proiectat-o la sfârșitul anilor ’20, povestea cum negustorul pasionat de arhitectura nouă a vremurilor i-a zis că are un milion de lei și un teren și că îi va da mână liberă. „Tot ce-și dorea era o casă modernistă”.
Acesta este începutul casei de pe strada Negustori, o clădire cu o mare și singulară fereastră la parter, cu trei hublouri la etaj, fără acoperiș și cu terasă la ultimul nivel.
În cartier, casa a făcut senzație. Tot arhitectul Iancu povestea: „Popa, comisarii și locuitorii erau convinși că am construit un laborator științific și că era deplasat în cartierul lor. Vecinii nu se dumiresc de ce, în locul vechilor geamuri strămoșești, casa nouă are o fereastră care merge de la un capăt la altul al zidului, ca o vitrină de morgă. Ochiul de pod, de obicei pe acoperiș, e aici în triplu exemplar, ca niște cabine clasa 1 de vapor transatlantic, iar garajul pare sucursala crematoriului central”.
Citește, pe B365.ro, povestea primei case moderniste din București, azi de nerecunoscut, cu termopane albe și tencuiala căzută pe alocuri.