Negociatorul-sef al Frantei: Ne indepartam de un acord asupra Tratatului transatlantic de liber schimb
Posibilitatea de a incheia acordul privind Tratatul transatlantic de liber-schimb (TTIP) „se indeparteaza”, a declarat marti secretarul francez de stat pentru Comert exterior, Matthias Fekl, care conduce negocierile pentru Franta, scrie AFP.
Intrebat la RTL despre eventualitatea semnarii unui acord inainte de finalul anului, Fekl a raspun: „Nu, nu cred. Ne indepartam de sansele, sau de riscurile, fiecare va judeca, de incheiere in termen foarte scurt”, a spus el, in conditiile in care un nou ciclu de negocieri are loc in aceasta saptamana la New York.
Enumerand subiectele in care Franta asteapta avansuri, precum mediul, transparenta discutiilor sau procedurile de arbitraj, el a afirmat ca isi doreste „un acord bun”.
Dar „nu exista o frenezie nici franceza si nici europeana de a semna cu orice pret nu conteaza ce”, a subliniat el.
Acest vast acord comercial, in renegociere din 2013, vizeaza suprimarea barierelor vamale intre SUA si UE. El intampina insa o puternica rezistenta in randul societatii civile, care critica in special opacitatea sa, dar si posibilul impact asupra agriculturii sau a mediului.
„Eu nu vad Europa ca trebuind sa urmeze SUA”, a argumentat el. „Cel mai mare ansamblu economic din lume e Europa, cel mai mare ansamblu in comertul international prin valoarea sa, ponderea sa e Europa. Europa trebuie sa se faca auzita in aceasta calitate”, a subliniat acesta.
„Nu exista niciun motiv sa ne asezam la remorca unui continent sau a altuia, a unei tari sau alta, chiar daca e vorba de un partener si un aliat”, a insistat acesta, in conditiile in care presedintele american Barack Obama a efectuat un turneu european care a vizat si impulsionarea negocierilor intre UE si SUA in privinta acestui acord de liber schimb.
Presedintele francez Francois Hollande afirmase la jumatatea lui aprilie ca Franta poate „in continuare sa spuna nu” in cazul in care conditiile pe care le-a pus, legate de transparenta sau accesul la licitatiile publice, nu sunt respectate.