Sari direct la conținut

Negocierile pentru preluarea IAR Ghimbav au esuat

HotNews.ro

Negocierile Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu firma ceha Aero Vodochody in privinta privatizarii IAR Ghimbav au esuat, si, in consecinta AVAS, nu va prelungi valabilitatea ofertei de vanzare a pachetului de 64,89% din actiunile constructorului de aeronave, se arata intr-un comunicat al Autoritatii. Aero Vodochody nu a reusit sa preia nici Avioane Craiova, dupa ce compania ceha nu a acceptat clauzele contractuale propuse de AVAS in ultima runda de negocieri.

In data de 5 decembrie, constructorul ceh de aeronave a depus la sediul AVAS oferta finala imbunatatita si irevocabila pentru preluarea pachetului de actiuni detinut de stat la IAR Ghimbav.

AVAS a inregistrat in data de 15 septembrie doua oferte pentru preluarea IAR Ghimbav din partea Aero Vodochody din Cehia si Marcovici Capital din Israel, ambele companii depunand scrisori de interes, urmate de realizarea propriului audit asupra societatii.

Marcovici Capital a fost exclus de la procesul de privatizare deoarece documentele de participare nu au indeplinit conditiile impuse prin Dosarul de prezentare.

Pentru preluarea IAR Ghimbav si-au mai exprimat interesul companiile Eurocopter Franta, Rups Brazi, UTI Systems Bucuresti, Grivco Bucuresti si RO Mike Trade Bucuresti, care nu au depus insa oferte de preluare.

Procesul de privatizare a IAR Ghimbav a fost reluat in data de 21 aprilie 2008, dupa ce procedura de privatizare demarata in 2006 nu s-a finalizat.

Privatizarea producatorului de avioane s-a realizat prin metoda negocierii pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. In evaluarea ofertelor depuse de investitori, 95% din punctajul final era reprezentat de pretul pe pachetul de actiuni si 5% de investitiile pentru dezvoltare.

O conditie obligatorie pentru participarea la negociere a fost planul de afaceri pe cinci ani al investitorului, care trebuia sa contina sursele de finantare si planul de dezvoltare a productiei de aparare.

Autoritatea romana a inclus in contractul de vanzare-cumparare clauze obligatorii si nenegociabile privind industria de aparare si a celorlalte acte normative referitoare la pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

IAR Ghimbav are ca activitate principala constructia si repararea de aeronave si nave. Pe langa AVAS, ceilalti actionari ai societatii sunt Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu 7,35% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 4,57%, alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro