Sari direct la conținut

Reprezentanții TikTok, criticați după audierea în comisiile Parlamentului European. Renew Europe vrea să fie chemat și președintele companiei să dea explicații pentru campania din România

HotNews.ro
Logo TikTok, Foto: Shutterstock
Logo TikTok, Foto: Shutterstock

Reprezentanții TikTok au dat răspunsuri evazive, nu și-au asumat nicio răspundere privind folosirea platformei pentru manipulare în favoarea lui Călin Georgescu, iar compania nu precizează cum veghează la respectarea regulilor, acuză europarlamentarul Dan Barna, la capătul audierii reprezentanților TikTok din comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) a Parlamentului European.

Președinta grupului Renew Europe, europarlamentara Valérie Hayer, a înaintat o adresă președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, prin care solicită invitarea CEO-ului Tik Tok, Shou Zi Chew, să vină să dea explicații privind rolul jucat de platformă în influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România.

„Acuzațiile sugerează că algoritmul TikTok ar putea să amplifice conținut din partea candidatului de extremă-dreapta și pro-rus Călin Georgescu, ceea ce e posibil să fi influențat deznodământul alegerilor”, atrage atenția europarlamentarul în scrisoarea publicată pe pagina sa de X.

„Ceea ce s-a întâmplat în România este un alt semnal de alarmă pentru noi: dezinformarea poate lua naștere oriunde în Europa cu consecințe dăunătoare. Reacția noastră trebuie să fie imediată și puternică pentru că lupta împotriva dezinformării este crucială pentru protejarea cetățenilor, apărarea valorilor democratice și asigurarea unor decizii informate. Încrederea în democrație nu poate fi pusă în pericol de algoritmii rețelelor sociale”, a mai afirmat Hayer.

La rândul său, europarlamentarul Dan Barna, membru al grupului Renew Europe, a criticat atitudinea reprezentanților TikTok la audierile de marți din comisia Parlamentului European.

Problemele enumerate de europarlamentarul USR:

  • „rețeaua nu își asumă nicio răspundere pentru manipularea clară și documentată în favoarea candidatului prorus Călin Georgescu;
  • răspunsurile reprezentanților companiei au fost mai evazive decât ale unui politician confruntat cu un subiect incomod la televizor;
  • despre pleiada de influenceri, care au mărturisit că au primit bani ca să posteze, TikTok ridică din umeri;
  • compania nu știe decât să spună că are un set de reguli (community guidelines) și că ele trebuie respectate. Cum veghează la respectarea lor, nu poate răspunde convingător;
  • grupurile pro-europene din Parlament au pus întrebări clare, la obiect, în timp ce extremiștii de dreapta acuză că audierea ar fi o formă de cenzură;
  • iar problema datelor cetățenilor europeni, care ajung în posesia statului chinez, o problemă demonstrată de multe ori în investigații de presă, a fost negată aproape cu nerușinare de reprezentanții TikTok.”

De asemenea, Barna a criticat practica TikTOk de „a da mailuri cu asigurări și a furniza documente goale de conținut” și a subliniat că CEO-ul TikTok trebuie să vină în Parlamentul European pentru a da explicații privind rolul jucat în alegerile prezidențiale din România.

„Dacă TikTok are 6.000 de moderatori în Europa, ce făceau ei la alegerile din România? Dacă toți candidații erau marcați „intern” drept candidați, cum s-a putut întâmpla rețeaua de manipulare în favoarea lui Georgescu?”, întreabă Barna.

Concluzii CSAT despre implicarea TikTok în alegerile prezidențiale

„Un candidat la alegerile prezidențiale (nr. Călin Georgescu) a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat”, a precizat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă emis la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării de joi, 28 noiembrie.

CSAT a stabilit că pe „fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.”

„Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC”, precizează Administrația Prezidențială.

„Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se precizează în concluziile Administrației Prezidențiale.


INTERVIURILE HotNews.ro