NexT 2018: o competiție fără granițe
20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.
Selecția de scurtmetraje internaționale a acestei ediții oferă și mai multă varietate geografică față de anii precedenți și străbate granițele a 20 țări, făcând înconjurul globului, din Bulgaria până în China și din Estonia până în Brazilia. Diversitatea culturală e dublată de cea stilistică – ca în fiecare an, NexT aduce scurtmetraje de ficțiune și animații, filme jucăușe și creative, realizate de cineaști a căror viziune surprinde și fascinează și cu care publicul va rezona cu siguranță.
Proiecțiile competiției internaționale vor fi împărțite în patru programe: vineri, 14 decembrie, de la ora 19.00, respectiv de la ora 21.00, și duminică, 16 decembrie, de la ora 18.30, respectiv 20.30.
Pentru al cincilea an la rând, și cele mai noi filme de scurtmetraj din cinematografia autohtonă se întrec în Competiția Națională NexT. Cei doi selecționeri au ales pe sprânceană 10 scurtmetraje, unul și unul, împărțite în două programe. Acestea vor fi proiectate sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 18.30, respectiv 20.30, tot la Cinema Muzeul Țăranului. După cele două proiecții, publicul va putea participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipele filmelor.
Juriul care va decide câștigătorii acestei ediții este format din Andrei Gorzo (România, critic de film, lector universitar, primul selecționer al Festivalului Internațional de Film NexT între anii 2007-2013), Ivana Mladenovic (Serbia/România, scenaristă, regizoare și actriță), Miguel Valverde (Portugalia, co-fondator și selecționer al Festivalului de Film IndieLisboa, producător și teoretician de film), Paul Negoescu (România, scenarist, regizor și producător de film) și Aida Sosic (Bosnia-Herțegovina/România, muziciană, co-fondatoare și solistă a trupei Aida și Noi).
Filmele selecționate concurează pentru :
⦁ Trofeul NexT – 2.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
⦁ Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie – 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
⦁ Premiul “Andrei Toncu” pentru cel mai bun sunet – 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
⦁ Premiul pentru cel mai bun film românesc – 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
⦁ Premiul Publicului pentru cel mai bun film străin – 500 de euro
⦁ Premiul Publicului pentru cel mai bun film românesc – 500 de euro
A 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se desfășoară anul acesta în perioada 14-17 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului.
Biletele pot fi achiziționate de pe Eventbook: https://eventbook.ro/program/next-film-festival
Pentru cinefili, organizatorii ofera și o promoție: 4 bilete la preț de 3.
PROGRAM Next 2018
VINERI, 14 DECEMBRIE, 19:00
Competiție Internațională I
SHMAMA/ SHMAMA (Israel, 2017, 26’) Regizor: Miki Polonski
Leah e cameristă într-un hotel în timpul zilei, în timp ce fiica ei, Meital, cântă în holul hotelului, noaptea. Ele trăiesc captive în relația lor, înconjurate de Marea Moartă.
MANIVALD/ MANIVALD (Estonia, 2017, 13’) Regizor: Chintis Lundgren
Manivald, o vulpe, împlinește 33 de ani. Mult prea educat, șomer și, în general, neinspirat, el locuiește cu mama sa, sufocantă și pensionară, și-și petrece zilele învățând pian, în timp ce ea îi face cafeaua și-i spală șosetele. E o viață ușoară, dar nu una bună. Codependența lor bolnăvicioasă e pe cale să se prăbușească, atunci când mașina de spălat se defectează și Toomas, un instalator lup, sexi și aventuros, vine s-o repare și… să-i repare.
FARPÕES, BALDIOS/ GHIMPI, PUSTIETĂȚI (Portugalia, 2017, 25’) Regizor: Marta Mateus
La sfârșitul secolului al XIX-lea, țăranii din Portugalia au inițiat o curajoasă luptă pentru condiții mai bune de muncă. După generații de înfometare și suferință, Revoluția Garoafelor a semănat promisiunea unei reforme agrare. Mai ales în regiunea Alentejo, acești lucrători rurali au ocupat imensele proprietăți, unde fuseseră subjugați odată puterii stăpânilor lor. Poate sămânța pierdută a altor fructe… În Alentejo, se spune că, atunci când ceva se pierde, cei care îl caută ar trebui să înceapă să se întoarcă la începuturi. Trebuie să ne rugăm și să-i cerem Sfintei Lucia să ne limpezească vederea, ca să putem vedea și să căutăm mai bine. Protagoniștii acestui film, cei din Rezistența acestei lupte, mulți dintre ei analfabeți, muncind din copilărie, își spun povestea tinerilor de astăzi, cu propriile lor cuvinte.
KAUKAZAS/ CAUCAZ (Lituania, 2018, 14’) Regizor: Laurynas Bareiša
Tekle (27 de ani), împreună cu fiica ei, Ema (9 ani), se întorc din străinătate să o viziteze pe Dalia (60 de ani), mama lui Tekle. Ema iese afară, ca să plimbe câinele bunicii. Imediat după ce descoperă că Ema a ieșit afară singură, Dalia începe s-o caute. Dalia se teme că ceva groaznic i s-ar fi putut întâmpla Emei.
NA LI/ ACOLO JOS (China, Franța/ China, France, 2018, 10’15’’) Regizor: Zhengfan Yang
O noapte binecuvântată e întreruptă intempestiv de sunetul de la parter. Se declanșează diferite reacții, precum și o indiferență implacabilă.
VINERI, 14 DECEMBRIE, 21:00
Competiție Internațională II
TITANYUM/ TITAN (Turcia, Canada, 2018, 15’) Regizor: Gökçe Erdem
În Turcia anilor 90, o promițătoare tânără patinatoare are de depășit neîncrederea care îi periclitează prestația.
ONDE O VERÃO VAI (EPISÓDIOS DA JUVENTUDE)/ UNDE SE DUCE VARA (CAPITOLE DESPRE TINEREȚE) (Portugalia, 2018, 21’) Regizor: David Pinheiro Vicente
E vară, un băiat și prietenii lui se duc la râu. Pe drum, se spune o poveste despre un bărbat și despre animalul lui de companie, un șarpe care a încercat să-l mănânce. Băiatul cade de pe un buștean și se rănește. O fată îl urmează. Un cuplu se sărută, un alt băiat explorează pădurea și un al treilea stă pur și simplu întins lângă un copac, mâncând o piersică. În patru capitole, căldura și umiditatea pădurii dezvăluie dorințe între ei.
AWASARN SOUND MAN/ MOARTEA UNUI SUNETIST (Thailanda/ Thailand, 2017, 16’) Regizor: Sorayos Prapapan
Vocile oamenilor sunt adesea neglijate, ca sunet în film, sunet de care publicului nu-i pasă. Doi operatori de sunet lucrează la mixajul final al unui scurtmetraj. Oare sunetul lor va fi auzit de cineva?
DIA/ DIA (Pakistan, 2018, 23’54’’) Regizor: Hamza Bangash
Mariam e hotărâtă să evadeze din familia sa conservatoare, alergând după o poveste de dragoste secretă pe Internet. Când mama ei sugerează o căsătorie aranjată, ea refuză, spunând că are nevoie de timp. Timpul se scurge, iar povestea ei de dragoste ia o întorsătură întunecată, dezvăluind extremele la care Mariam va ajunge, pentru a-și menține relația vie.
TIIKERI/ TIGRUL (Finlanda, 2018, 10’21’’) Regizor: Mikko Myllylaht
Într-o seară de iarnă, tata se întoarce acasă beat. Tigrul e în camera lui și mama doarme pe canapea. Izbucnește o ceartă. Tata are o pușcă. Tigrul și mama scapă din casă. Cade o liniște stăruitoare. Tigrul trebuie să se întoarcă înăuntru, pentru a vedea ce s-a întâmplat… și să facă primii pași spre independență.
DUMINICĂ, 16 DECEMBRIE, 18:30
Competiție Internațională III
TIMMY/ TIMMY (Bulgaria, Germania, Belgia, 2018, 15’) Regizor: Lyubo Yonchev
E posibil să-ţi părăseşti copilul… de două ori? Când o mamă înstrăinată se întoarce în Bulgaria ca să-şi răpească propriul fiu de 12 ani, ea află că nu e întotdeauna uşor să eviţi să faci aceleaşi greşeli. Ea e hotărâtă să nu-şi mai părăsească fiul din nou.
THE ROLE/ ROLUL (Iran, Italia, 2018, 11’38’’) Regizor: Farnoosh Samadi
O femeie își însoțește soțul la o audiție. Acolo, se petrece ceva ce o va conduce la o hotărâre importantă…
EKTORAS MALO: I TELEFTEA MERA TIS CHRONIAS/ HECTOR MALOT: ULTIMA ZI DIN AN (Grecia, 2018, 23’19’’) Regizor: Jacqueline Lentzou
Ajunul Anului Nou se ivește într-o mașină sărutată de lună, iar Sofia are un vis despre care nu spune nimănui: în timp ce se plimbă în deșert, ea află că e bolnavă. Pretinde că nu-i pasă. Oare și-a pierdut inima?
LAGI SENANG JAGA SEKANDANG LEMBU/ E MAI UȘOR SĂ CREȘTI VITE (Malaezia, 2017, 18’) Regizor: Amanda Nell Eu
Două adolescente proscrise formează o stranie prietenie în satul lor îndepărtat. Pe măsură ce una descoperă secretele întunecate ale celeilalte, ea observă schimbările în noua ei prietenă, până aproape de violență, monstruozitate și afecțiune.
MON BOY (Canada, 2018, 12’) Regizor: Sarah Pellerin
Cum ia parte la petrecerea burlacilor a fratelui său, Louis, de 17 ani, se confruntă cu acest ritual care celebrează și denigrează deopotrivă, angajamentul și masculinitatea.
DUMINICĂ, 16 DECEMBRIE, 20:30
Competiție Internațională IV
GABRIEL/ GABRIEL (Israel, Franța, 2018, 12’) Regizor: Oren Gerner
Un adolescent se plimbă prin pădure cu colegii de clasă, căutându-l pe Gabriel, un copil din internatul lui, care a dispărut. După un incident violent, el se desparte de restul grupului și începe să rătăcească singur. Se îndepărtează încet de echipa de căutare, mai adânc în pădure.
TO PLANT A FLAG/ SĂ PUNEM UN STEAG (Norvegia, Islanda, 2018, 15’) Regizor: Bobbie Peers
În vederea pregătirii pentru aselenizarea din 1969, NASA a trimis o echipă de astronauți către peisajele selenare ale Islandei. Misiunea lor tehnologizată de pregătire descoperă curând ce obstacole pot fi întâlnite, atunci când se confruntă cu un oier islandez.
O ÓRFÃO/ ORFANUL (Brazilia, 2018, 15’) Regizor: Carolina Marcowitz
Jonathan a fost adoptat, dar nu durează mult până e adus înapoi, pentru că e „diferit” față de ceilalți copii. Bazat pe fapte reale.
JE SORS ACHETER DES CIGARETTES/ IES SĂ CUMPĂR ȚIGĂRI (France, 2018, 13’35’’) Regizor: Osman Cerfon
Jonathan, de doisprezece ani, locuiește cu sora și cu mama lui și cu alți bărbați. Toți au aceeași față și-și fac cuib în dulapuri, sertare, în televizor…
MIRAGEM MEUS PUTOS/ MIRAJ, FRAȚILOR (Portugalia, 2017, 24’) Regizor: Diogo Baldaia
O clasă de-a patra fără profesor, o semnare de contract cu un mare club de fotbal și o petrecere de Anul Nou. Trei povești colorate cu năzuință și dorința de a evada exprimă o privire într-o tinerețe absorbită de puterea viselor și de asprimea realității. O generație care se confruntă cu creșterea, în tensiune cu viitorul.
SÂMBĂTĂ, 15 DECEMBRIE, 18:30
/RO/
Competiție Națională I
CADOUL DE CRĂCIUN (România, Spania, 2018, 23’) Regizor: Bogdan Mureșanu
Pe 20 decembrie 1989, la câteva zile după sângeroasa represiune a lui Ceaușescu din Timișoara, seara liniștită a unui tată se transformă într-un calvar absolut, după ce află că fiul lui mai mic i-a trimis o scrisoare cu dorințe lui Moș Crăciun. După cum a înțeles copilul, dorința tatălui lui era să-l vadă pe Ceaușescu mort.
DATE NIGHT (România, 2017, 17’) Regizor: Stela Pelin
Andrei lucrează la o spălătorie de maşini. Din cauza unor evenimente nefericite, este concediat. Este o veste foarte proastă pentru Andrei, având în vedere că, în curând, se însoară. Acasă, cuplul începe să se contrazică pe tema nunţii şi Andrei începe să îi povestească logodnicei o întâmplare de demult, pentru a evita cearta. Cine ar fi ştiut că va fi o idee proastă?
LINIŞTE (Romania, Austria, 2018, 15’) Regizor: Alex Iureș
Doi frați care nu s-au mai văzut de mult timp, se întâlnesc să stabilească detaliile înmormântării mamei lor. Mama a murit neașteptat, în urma unui atac cerebral. Întâlnirea aduce suferință și acuzații, lucruri nespuse și mărturisiri dureroase. Și o ultimă întrebare care rămâne fără răspuns: mai sunt o familie? Au fost vreodată?
MISTERUL UNUI CAZ SIMPLU (România, 2017, 17’21’’) Regizor: Vera Surățel
Grigore Toma, bucătar de profesie şi însurat din dragoste cu Eliza Rumeanţev, o croitoreasă, dezvoltă, de curând, un interes faţă de vecina tinerică de pe etaj.
BESTIA (România, 2017, 17’) Regizor: Andreea Lăcătuș
Iulică şi Denis, doi tineri poliţişti dintr-un oraş de munte, au o zi grea la muncă: ei trebuie să găsească bestia care umblă liberă pe străzi. Între timp, e o zi importantă în cariera Rodicăi. În final, granițele adevărului devin din ce în ce mai fluide.
SÂMBĂTĂ, 15 DECEMBRIE, 20:30
/RO/
Competiție Națională II
PATUL LUI PROCUST (România, 2018, 17’13’’) Regizor: Andrian Împărățel
Dan, obosit de toate problemele cu care se confruntă acasă, decide să-și petreacă noaptea la Ștefan, o veche cunoștință. Interacțiunea lor neașteptată culminează atunci când ospitalitatea lui Ștefan se transformă în convingere.
CEL MAI BUN CLIENT (România, 2017, 12’13’’) Regizor: Serghei Chiviriga
Când un client dubios intră în magazinul tău de pompe funebre, atunci e timpul să investighezi. Într-o seară obişnuită, un bătrân comandă 12 coroane funerare de la casa de pompe funebre deţinută de familia Kruchowsky. Fără a scoate vreo vorbă, bătrânul părăseşte incinta. Domnul şi doamna Kruchowsky devin suspicioşi şi încep să investigheze acest potenţial asasin.
IEDERA (România, 2018, 27’40’’) Regizor: Sara Tsorrakidis
Prietenii tăi nu mai sunt atât de amuzanţi, când tu eşti cea de care râd. La o cină în curtea prietenilor săi, Zoe, o femeie de 30 de ani, îl prezintă de Duncan, noul ei iubit străin. Toată lumea pare să se înţeleagă de minune, însă Zoe are un secret, care o apasă din ce în ce mai tare pe conştiinţă. Starea ei transformă întâlnirea într-un pretext ideal pentru ceartă, iar toate personajele îşi pot exprima, în sfârşit, propriul adevăr.
CEVA (România, 2018, 8’46’’) Regizor: Paul Mureșan
Ceva ce tot evităm în timpul vieții s-ar putea ca, mai târziu, să fie piatra de temelie a vieții de apoi. Aici, omul trebuie să-și înfrunte fricile și să pornească în călătorii, alături de propria umbră.
IONUȚ ȘI CĂLIN (România, 2018, 17’35’’) Regizor: Sorin Poamă
Sentimentele se schimbă repede. Iubirea devine ură, ca, mai apoi, să se transforme în iubire din nou. Doi bărbați din lumi diferite, o relație care îi duce dincolo de propriile limite.