Sari direct la conținut

Îngrijorare în Rusia: Importurile de alcool ar putea scădea cu 40% din cauza sancțiunilor occidentale

HotNews.ro
Sticle de alcool, Foto: Igor Golovniov / Zuma Press / Profimedia Images
Sticle de alcool, Foto: Igor Golovniov / Zuma Press / Profimedia Images

Sancțiunile impuse de Occident și „problemele de logistică” pot duce la o scădere anuală de 20-40% a importurilor de alcool în Rusia, potrivit mai multor reprezentanți ai sectorului, citați de Kommersant, cel mai mare ziar financiar rusesc.

Mai multe companii internaționale precum Pernod Ricard (mărcile Chivas Regal, Jameson, Absolut, Ararat) și Diageo (Johnnie Walker, Captain Morgan, Baileys) au suspendat livrările către Rusia în urma declanșării „operațiunii militare speciale” în Ucraina de către președintele Vladimir Putin.

În plus, alți importatori au suspendat vânzările timp de mai multe zile la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie din cauza prăbușirii rublei la un minim istoric. Ca urmare, prețurile pentru alcoolul importat în Rusia au crescut cu 15%-100%.

Cu toate acestea, din 21 februarie până pe 13 martie vânzările de băuturi alcoolice în numerar în magazinele din Rusia au crescut cu 22% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cum vor rușii să compenseze scăderea importurilor de alcool

Kommersant notează că distribuitorii lucrează deja la schimbarea rutelor logistice și a decontărilor cu furnizorii, experții așteptându-se la o creștere a ponderii vinurilor din America de Sud, Africa și țările învecinate Rusiei.

Alexander Stavtsev, șeful centrului de informare WineRetail, afirmă că o scădere cu 40% a cererii este o estimare conservatoare.

Alexander Lipilin, director executiv al companiei de comercializare a vinurilor Fort, spune că importurile au scăzut în mod natural din cauza refuzului unui număr de producători din Franța și Italia de a furniza produse, a dificultăților de logistică și de plăți.

În ultimul deceniu autoritățile ruse au depus eforturi pentru a reduce consumul de alcool al locuitorilor țării, majorarea prețurilor ducând la o creștere vertiginoasă a producției de alcool contrafăcut.

În luna octombrie a anului trecut autoritățile ruse au anunțat că 26 de oameni au murit în regiunea Orenburg după ce au consumat „alcool de proastă calitate”.

Un alt caz de otrăvire în masă cu alcool a avut loc în Siberia în 2016, după care autoritățile naționale au introdus controale mai stricte în privința producerii și vânzării de băuturi, medicamente, parfumuri și alte lichide cu concentrație mare de etanol.

Urmărește ultimele evoluții din a 29-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro