Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă spune că „influențele politice în justiție sunt toxice”. În 2022, Parchetul General investiga cum a fost repartizat dosarul privind plângerile de plagiat la adresa liderului PNL 

Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / George Călin
Nicolae Ciucă, Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul și prezidențiabilul PNL, Nicolae Ciucă, spune în cartea sa, „În slujba țării”, pe care a publicat-o duminică online, că pentru sistemul de justiție „influențele politice sunt toxice” și susține că, dacă va fi ales președinte, nu va „ezita” să intre într-o „confruntare politică” cu oricine va încerca să se folosească de putere pentru a influența justiția. Afirmațiile lui Ciucă vin în contextul în care, în 2022, Parchetul General anunța că investighează modul în care a fost repartizat dosarul deschis privind plagiatul lui Nicolae Ciucă

În cartea publicată duminică, Nicolae Ciucă a dedicat două pagini și jumătate capitolului justiție, despre care spune că „se bucură astăzi de independență funcțională și de alocări bugetare în creștere” și susține că ea ar trebui „să întoarcă societății justiție pe măsură”. 

„Astfel, cred că este inadmisibilă folosirea instituțiilor judiciare pentru reglarea conturilor politice sau de afaceri. Influențele politice în justiție sunt toxice. Magistrații trebuie să respecte cu rigurozitate incompatibilitățile de orice natură indicate în statutele lor profesionale și să limiteze la minim relațiile cu mediile politice”, susține Ciucă în cartea sa. 

Prezidențiabilul PNL afirmă că, în mod evident, magistrații au simpatii politice, însă ei sunt obligați să se abțină „de la orice manifestare în acest sens”.

  • „Când spun orice manifestare, mă refer la orice acțiune publică, fie că este legată de o cauză anume ori nu, din care se poate deduce o susținere pentru un partid politic ori pentru o anumită ideologie. De asemenea, mecanismele profesionale de protecție a ingerințelor de ordin politic trebuie revizuite și eficientizate. Cred că Inspecția Judiciară este un asemenea instrument, dar și o periodică comunicare internă cu privire la sensurile independenței justiției este utilă. 
  • În ceea ce-i privește pe politicieni, nu voi ezita să intru în confruntare politică direct cu orice membru al clasei politice, indiferent de funcția sau ori de formațiunea din care provine, dacă voi afla că încearcă să se folosească de puterea sa pentru a influența justiția”, a scris Ciucă în carte.

Nicolae Ciucă: „Sub cauza nobilă și acut necesară a luptei cu corupția s-au produs abuzuri”

El spune că lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar susține că, de-a lungul anilor, s-au comis și abuzuri. 

„De asemenea, sunt conștient că sub cauza nobilă și acut necesară a luptei cu corupția s-au produs abuzuri și s-au comis erori, unele, foarte grave. Sistemul nostru de justiție trebuie să găsească, acum, după ce a cunoscut și momente tumultuoase, dar și momente de apatie, ritmul și tonul corect al luptei cu corupția. Ferm și neobosit, dezinhibat și tot mai competent, dar atent la propriile derapaje și prudent în raport cu prezumția de nevinovăție”, conform liderului PNL. 

Nicolae Ciucă spune că sistemul judiciar trebuie să fie „mai eficient și mai rapid”: „Nu este vorba doar de numărul uluitor de dosare de mare corupție care se prescriu din faza de judecată; e vorba despre litigii din dreptul civil, din dreptul muncii, din dreptul comercial, din dreptul proprietății intelectuale care primesc termene de judecată extrem de lungi, uneori de ordinul anilor. Asemenea neajunsuri pot fi reglate de sistem, în deplină independență și, ca președinte, voi îndemna sistemul să o facă”, susține Ciucă. 

În 2022, Parchetul General ancheta cum a fost repartizat un dosar care viza plagiatul lui Ciucă, la acea vreme prim-ministru

Parchetul General anunța în 2022 că are în lucru un dosar în care este cercetat modul în care, în luna aprilie a aceluiași an, la Curtea de Apel București a avut loc repartizarea aleatorie a dosarului vizând teza de doctorat a lui Ciucă (premier atunci), au confirmat la acea vreme pentru G4Media mai multe surse judiciare. 

În dosarul respectiv, Nicolae Ciucă a obținut din partea judecătorului Marius Iosif o sentință prin care au fost anulate cele trei sesizări depuse pentru verificarea suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat.

În iunie 2022, G4Media.ro a scris că existau indicii care arătau că procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care Nicolae Ciucă cerea anularea sesizărilor de plagiat a fost viciată. 

Judecătorul la care a ajuns dosarul, Marius Iosif, a admis cererea lui Ciucă, iar o lună și jumătate mai târziu s-a pensionat, conform G4Media.ro. 

În ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Nicolae Ciucă a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP).

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, conform jurnalistei Emilia Șercan. 

INTERVIURILE HotNews.ro