Parchetul General investighează procedura de repartizare a dosarului în care au fost anulate sesizările de plagiat în cazul premierului Ciucă
Parchetul General – structura care a preluat o parte din atribuțiile Secției speciale – are în lucru un dosar în care este cercetat modul în care, în luna aprilie, la Curtea de Apel București, a avut loc repartizarea aleatorie a dosarului vizând teza de doctorat a premierului, au confirmat pentru G4Media mai multe surse judiciare. În acest dosar, Nicolae Ciucă a obținut din partea judecătorului Marius Iosif o sentință prin care au fost anulate cele trei sesizări depuse, în luna ianuarie, pentru verificarea suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat.
Într-un răspuns pentru G4Media referitor la stadiul acestui dosar, Biroul de Informare și Relații Publice din Parchetul General a transmis faptul că ”având în vedere art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală care statuează caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale, precum și prevederile art. 28 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019, informațiile solicitate nu pot face obiectul comunicării”.
Aceeași sursă a declarat că procurorul de caz este Mihaela Iorga Moraru, devenită cunoscută în spațiul public în 2017, când lucra la DNA și a intrat în conflict cu Laura Codruţa Kovesi. În 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Mihaela Iorga Moraru pentru favorizarea făptuitorului şi fals, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal. Peste câteva luni, Înalta Curte a anulat rechizitoriul DNA.
Ulterior, procuroarea a fost detașată la Secția specială, desființată la începutul acestui an. În martie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a detașat-o din nou pe Iorga Moraru la Parchetul General, la Secția de urmărire penală și criminalistică, având competențe pentru urmărirea penală a magistraților. Secția de urmărire penală și criminalistică a preluat parte din activitatea fostei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.
Comunitatea Declic a anunţat, în 25 august, că a depus o plângere penală la DIICOT prin care solicită investigarea modului în care au fost anulate în instanţă sesizările de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă.
Plângerea penală viza infracţiunea de alterare a integrităţii datelor informatice, după ce G4media a scris că, printr-o intervenţie asupra softului care repartizează aleatoriu dosare în instanţă, speţa în care premierul Nicolae Ciucă a cerut anularea sesizărilor a ajuns, „cu dedicaţie”, la judecătorul Marius Iosif, „un apropiat al PNL”.
Imediat după ce a respins sesizările privit plagiatul în cazul premierului, judecătorul s-a pensionat.
În acest dosar, premierul Nicolae Ciucă a dat în judecată Ministerul Educaţiei şi CNATDCU, acţiunea fiind deschisă la Curtea de Apel Bucureşti. Avocaţii premierului au cerut anularea celor trei sesizări de plagiat pentru teza sa de doctorat. Aceste sesizări au fost depuse la CNATDCU după ce jurnalista Emilia Şercan a afirmat că cel puţin 42 de pagini, dintr-un total de 138, din teza de doctorat a premierului Ciucă au fost plagiate.
În cazul repartizării dosarului, 14 ONG-uri au sesizat Inspecţia Judiciară şi au cerut verificări. Inspecţia Judiciară a considerat că nu e nimic în neregulă cu repartizarea dosarului.