Niculae Havrilet, despre decizia Agentiei de Integritate: Nu am fost in incompatibilitate. Voi contesta decizia ANI in instanta
Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), va contesta in instanta decizia Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care il acuza de incompatibilitate. „Nu am fost in incompatibilitate”, a declarat pentru HotNews.ro Niculae Havrilet. Acesta sustine ca si-a dat demisia din functia de director al firmei GASCOP SRL, la scurt timp dupa ce a fost numit presedinte cu rang de secretar de stat al ANRE. Insa, intre firma si Inspectoratul Teritorial de Munca ar fi existat o „sincopa” in ceea ce priveste declararea renuntarii la functia de director in GASCOP, sustine Havrilet.
In locul sau, Havrilet a lasat-o pe sotia sa Georgeta Elena Havrilet sa conduca firma. Seful ANRE spune ca existat din aceasta cauza suspiciunea de conflict de interese, insa nu ar fi fost dovedita, fiind declarate prin declaratiile de interese din ultimii ani, toate contractele incheiate de firma cu institutii sau firme de stat. Astfel, potrivit declaratiei de interese pe 2014, GASCOP a incheiat pe 27 mai 2013 un contract de prestari servicii cu Municipiul Bacau, in urma unei cereri de oferta GASCOP, pentru suma de 59.520 lei, plus TVA. Au mai fost incheiate si contracte subsecvente de prestari servicii cu EGD Targu Mures, prin licitatii publice, unul pe 20 septembrie 2012 si altul pe 15 martie 2013. Potrivit declaratiilor de interese, sotia ocupa functia de director tehnic al societatii.
Havrilet spune ca in 2012, dupa ce a fost numit de catre Guvern presedinte al ANRE, s-a suspendat de la firma pe o perioada de un an. Insa, dupa expirarea acelui an, firma nu ar fi anuntat ITM pentru prelungirea acelei suspendari. Dupa ce a intrat ANI in actiune, Havrilet a facut demersurile necesare pentru a dovedi ca pe perioada mandatului nu a avut nicio activitate in cadrul firmei. „Am facut facut aceasta corectura, ca pe perioada mandatului nu am fost director al firmei. Am depus toate actele la ANI, insa nu au mai fost luate in considerare”, a spus Havrilet adaugand ca „eu nu am mai mers la firma deloc de cand am plecat de acolo”.
Havrilet mai spune ca ANI s-a sesizat in urma unor articole aparute in presa, iar investigatia a pornit de la suspiciunea de conflict de interese care nu ar fi fost dovedita. In schimb, inspectorii ANI ar fi gasit elemente de incompatibilitate.
- UPDATE ANRE a transmis presei un comunicat prin care arata ca nu exista inca o instiintare oficiala a ANI cu privire la starea de incompatibilitate.
„Cu privire la informatiile aparute in mass-media privind presupusa incompatibilitate a presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, dorim sa precizam ca nu exista inca o instiintare oficiala referitoare la cele mentionate de Autoritatea Nationala de Integritate in comunicatul publicat la pagina de internet. Mentionam ca, dupa numirea in functia de presedinte al ANRE, domnul Niculae Havrilet a intreprins toate demersurile necesare pentru respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor. Dupa primirea unei instiintari oficiale, domnul Niculae Harvilet isi rezerva dreptul de a contesta in instanta hotararea ANI”, se arata in comunicatul ANRE.
Reamintim caAgentia Nationala de Integritate il acuza pe Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), de incompatibilitate, in conditiile in care acesta ar fi detinut, incepand cu data de 6 iunie 2012, simultan cu functia de presedinte cu rang de secretar de stat al ANRE, si functia de director general al GASCOP SR., societate al carei obiect de activitate se desfasoara in sectorul energiei electrice, termice si al gazelor naturale.
Potrivit art. 4, pct. 34 din Legea nr. 160/2012, „membrii comitetului director nu pot avea calitatea de membru in organele de conducere la societati comerciale cu obiect de activitate in sectorul energiei electrice, termice si al gazelor naturale ori in orice alte domenii care se afla in competenta ANRE, in conditiile legii”, precizeaza ANI, intr-un comunicat.
ANI afirma ca Havrilet a incalcat si dispozitiile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „functia de secretar de stat, functia de subsecretar de stat si functiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate, precum si cu exercitarea functiilor prevazute la alin. (1), lit. c)”, respectiv „functia de membru al Guvernului este incompatibila cu […] functia de […] director general […] la societatile comerciale […]”.
Potrivit legilor in vigoare, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] incalcarea obligatiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective […]”.
„Persoana […] fata de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica […] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”.
Decizia ANI poate fi contestata in justitie.