Sari direct la conținut

Nivelul DAE la credite: Romania versus Germania, Polonia si Bulgaria

Khris.ro

Se tot discuta despre faptul ca in Romania creditele sunt mult mai scumpe decat in tarile dezvoltate, iar bancile fac tot ce pot pentru a-si mentine marjele de profit.

Pentru a verifica daca intr-adevar asa stau lucrurile, m-am hotarat sa fac o analiza comparativa a costurilor de creditare in patru tari din UE, comparand dobanzile anuale efective practicate de bancile din Romania, Bulgaria, Polonia si Germania la creditele ipotecare si la cele de consum.

Creditele ipotecare

Conform BNR, in luna august, nivelul DAE la creditele ipotecare noi contractate in euro a fost de 7,93%, in scadere puternica comparativ cu iunie si iulie, scadere datorata creditelor mai ieftine acordate prin programul Prima Casa. Tot in august, in Bulgaria, DAE la acelasi tip de credite era de 9,79%, in Polonia era de 5,6% iar in Germania de 4,28%.

Observam ca Bulgaria este semnificativ mai scumpa decat Romania, insa nici macar cel mai ieftin credit din programul Prima Casa (cu un DAE in jurul a 5%) nu se poate compara cu media din Germania spre exemplu.

Creditele pentru consum

In august, creditele pentru consum au avut o dobanda medie efectiva de 10,07% in Romania, 12,4% in Bulgaria, 7,6% in Polonia si 7,08% in Germania, in aceste ultime doua tari dobanzile crescand usor in ultima luna. La inceputul acestui an chiar, atunci cand in Romania dobanzile la credite au luat-o razna, in Polonia creditele pentru consum erau mai ieftine decat in Germania.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro