Sari direct la conținut

Noi succese internationale pentru regizorul roman Andrei Ujica

HotNews.ro
"Out of the Present", regia Andrei Ujica, Foto: Poster
"Out of the Present", regia Andrei Ujica, Foto: Poster

Omagiat la începutul lunii iulie, în cadrul celei de-a 45-a ediții a Festivalului de film de la La Rochelle, regizorul Andrei Ujică s-a bucurat de un succes unanim la public, având sălile pline atât la toate vizionările trilogiei sale despre sfârșitul comunismului („Videograme dintr-o revoluție”, „Out of the Present” și „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”), cât și la dezbaterea pe care a susținut-o cu cunoscutul istoric francez Antoine de Baecque.

Rencontre avec Andrei Ujica 1/2 – FIFLRde FIFLR

Începând din 12 iulie, veriga mediană a acestei trilogii, „Out of the Present”, a reintrat în cinematografele din Franța. Realizat de Ujică în 1995, filmul reconstituie misiunea ultimului cosmonaut sovietic, Serghei Krikaliov, care, în perioada mai 1991 – martie 1992, a petrecut zece luni la bordul stației orbitale Mir, devenind astfel primul pământean care a avut privilegiul să privească din perspectivă olimpiană sfârșitul unei epoci istorice.

Un răsfățat al presei internaționale, Andrei Ujică a fost întâmpinat și de data aceasta cu un cor de elogii, în toate publicațiile importante din Hexagon: „«Out of the Present»,care revine azi în versiune restaurată și își continuă viața de film cult, este mai puțin un exemplu, cât un manifest“ al acestei metode aparte de a face cinema, în care „ficțiunea tinde către document, iar documentul către ficțiune“, scrie Luc Chessel în Libération.

Articolul din Télérama este intitulat „«Out of the Present», o odisee spațială a întoarcerii pe pământ“.

Iar Mathieu Macheret își încheie cronica din Le Monde astfel: „Andrei Ujică nu face aici altceva decât să verifice prin montaj teoria lui Einstein, prin prisma experienței umane: pe pământ și în spațiu, timpul istoric nu este același, nu trece la fel. Să simți vertijul care se deschide în fața ochilor lui Krikaliov este cu siguranță una dintre experiențele cinematografice cele mai uimitoare din cîte există.”

Pentru cei care nu au văzut încă „Out of the Present”, e poate cel mai bun argument să-l descopere: sunt puține opere în cinematograful mondial contemporan despre care se scrie în felul acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro