Sari direct la conținut

Nominalizarea ambasadorului in Italia – marul discordiei intre presedintie, premier, fostul si actualul ministru de externe

HotNews.ro

Exista opinii divergente in privinta nominalizarii ambasadorului roman in Italia, a spus Andrei Marga, potrivit Agerpres, in urma unei audieri in comisia de politica externa a Senatului. Seful diplomatiei a aratat ca presedintele si premierul au opinii divergente, la fel ca si fostul ministru si actualul ministru de externe. Dana Manuela Constantinescu, propusa pentru postul de ambasador pe ultima suta de metri a Guvernului Ungureanu, a fost contestata de Titus Corlatean, pe atunci presedinte al Comisiei de politica externa din Senat.

„Este o discutie privind ocuparea ambasadei Romaniei de la Roma. Acolo avem opinii clar divergente. Opinia presedintelui este una, opinia primului-ministru este alta, opinia fostului Minister de Externe care a dat aprobarea este alta, opinia actualului Minister de Externe este aidoma opiniei primului-ministru si a altora dintre cei care au analizat.

Prin urmare suntem in situatia aceasta, dar nu trebuie sa dramatizam diversitatea de opinie. Si cand apar opinii divergente trebuie tratate lucrurile pastrand legalitatea si urmarind-o cu strictete. Aici problema tehnica aparuta este faptul ca nu s-a dat pana la aceasta ora de catre Comisia de politica externa a Senatului avizul pentru candidatul, intamplator este o doamna, putea sa fie un domn. Comisia va discuta toate aceste candidaturi”, a spus Andrei Marga.

Titus Corlatean declara pe 24 aprilie, inainte de caderea Guvernului Ungureanu, ca „slujitorii” lui Traian Basescu din Parlament si din MAE ar fi convocat ilegal o sedinta a comisiilor de politica externa, pentru audierea unor ambasadori fara acordul opozitiei de atunci, printre acestia fiind si propunerea pentru Italia.

Dana Manuela Constantinescu, in prezent ambasador in Slovenia, ar fi o „sinecura politica”, afirmand ca aceasta a fost sef serviciu in Ministerul Transporturilor, intre 1996-1999, iar ulterior a fost numita de Traian Basescu director general in acelasi minister.

Ministrul de externe Andrei Marga promite de saptamani o lista cu noi propuneri de ambasadori si tot anunta, de la o saptamana la alta, ca ea va fi facuta publica „saptamana viitoare”. Acelasi lucru l-a facut si marti, in urma audierii din comisia de specialitate a Senatului.

„Pregatim noi liste”, a spus, din nou, Marga, potrivit Agerpres. „Avem de desemnat ambasadori in foarte multe locuri, avem de desemnat consuli generali, consuli in foarte multe locuri. Prin urmare este o operatiune pe care trebuie sa o facem si anume o reimprospatare foarte vasta a personalului”, a continuat ministrul.

De altfel, o „curatenie” in serviciul extern a fost anuntata de seful diplomatiei, iar ea a inceput cu rechemarile unor consuli si numirea altora in loc – masura care apartine Guvernului.

S-au trimis in serviciul exterior, in perioada 2009-2012, in primul rand ca sefi de misine, persoane pe criterii politice, lasandu-se in paranteza, in cel mai bun caz, ministerul, care este totusi locul in care se recruteaza diplomatii, pe baza unor proceduri, unor examene cunoscute. Contraselectia care se observa peste tot sub guvernele din 2009 a afectat si MAE”, spunea Marga la conferinta de presa in care isi anunta obiectivele mandatului.

Sunt insa o serie de tari in care Romania nu este reprezentata la nivel de ambasadori, intrucat mandatele detinatorilor acestui portofoliu s-a terminat si cei audiati pe sfarsitul mandatului guvernului Ungureanu sunt contestati de actuala putere.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro