Sari direct la conținut

Nord Stream 2: Polonia îl sprijină pe Trump împotriva lui Merkel

HotNews.ro
Ruta Nord Stream 2, Foto: Gazprom
Ruta Nord Stream 2, Foto: Gazprom

În disputa dintre Germania și SUA pentru Nord Stream 2, Polonia este de partea Americii – a spus ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, după întâlnirea cu șeful diplomației germane. Washingtonul poate impune sancțiuni contra firmelor care construiesc gazoductul, potrivit Rador, care citează Rzeczpospolita.

Heiko Maas în vizita sa în Polonia și-a respectat promisiunea. În martie, când a ocupat MAE german, a explicat că s-a angajat în politică din „cauza Auschwitz”, pentru ca niciodată să nu se mai repete asemenea crime îngrozitoare.

„Acesta este cel mai îngrozitor loc din lume. Ne amintește nouă, germanilor, ce am făcut cu milioane de oameni. Avem nevoie de acest loc, deoarece răspunderea noastră nu se termină niciodată” – a spus luni, aducând un omagiu victimelor naziștilor omorâți în lagărul german. „Pentru mine Auschwitz este un avertisment veșnic, pentru ca în toată lumea să fie garantată atât sub aspect personal, cât și politic demnitatea inviolabilă a demnității omului”, a adăugat.

Maas, care, altfel decât mulți politicieni de frunte ai SPD, dă dovadă de o mare sensibilitate față de țările Europei Centrale, este primul șef al diplomației germane de după Klaus Kinkel în 1992, care a vizitat Auschwitz. La câteva luni după disputa dură privind participarea polonezilor la Holocaust, scandal provocat de amendamentul la legea despre IPN, o asemenea recunoaștere a Germaniei, responsabilă de Holocaust și de construirea lagărelor morții, a fost bine primită la Varșovia.

„De câteva luni, politica germană a început să se schimbe și în mare măsură să aibă în vedere sensibilitatea istorică a Poloniei. Acesta este, între altele, efectul consecvenței Poloniei privind apărarea bunului nume al ei pe arena internațională” – spune pentru „Rz” Szymon Szynkowski vel Sek, adjunctul șefului MAE.

Atitudinea favorabilă a lui Maas față de Polonia este parte a politicii sale mai largi. El a ocupat o poziție mult mai dură față de Rusia decât predecesorii săi din SPD, Frank-Walter Stienmeier și Sigmar Gabriel. A subliniat de asemenea de mai multe ori că Polonia rămâne un partener „cheie” al Uniunii, care va bloca o eventuală încercare a Franței de a construi o „Uniune mică” în jurul euro. Autoritățile poloneze cred că Germania ar putea pune de acord reforma Comunității nu numai cu Parisul, dar și cu Germania.

„Germania în calitate de cea mai mare țară din vestul Europei și Polonia ca cea mai mare țară a Europei Centrale și de Est ar trebui să caute o cale, care să permită scoaterea Uniunii din criza instituțională” – spune Szynkowski vel Sek.

Această perspectivă este puțin reală pentru rezolvarea disputei privind statul de drept. Dar pentru prima dată de la preluarea puterii de către PiS, disputa în jurul justiției nu este acum cea mai mare problemă a disputei în relațiile dintre Polonia și Germania. „Nord Stream 2 este în prezent cea mai importantă temă a disputei dintre cele două țări” – recunoaște Szynkowski vel Sek.

Maas, nu neapărat din convingeri personale, mai degrabă din loialitate față de Angela Merkel, a respins temerile poloneze legate de construirea noului gazoduct, între care dependența excesivă a Germaniei de furnizarea gazului rusesc și slăbirea poziției geostrategice a Ucrainei. În această problemă nu există o bază de înțelegere cu Polonia.

Mai mult, așa cum a subliniat Czaputowicz, în această chestiune argumentele poloneze că Rusia va obține surse suplimentare de venituri din vânzarea gazului și datorită acestora va putea moderniza armata, pentru a intimida vecinii, precum și faptul că în noua situație pentru ruși nu va mai fi rentabilă trimiterea în Occident a gazului prin Ucraina, de care Putin condiționează colaborarea în această problema cu Kievul, America a adoptat o poziție puternică. În disputa pentru Nord Stream 2, Polonia se situează de partea Washingtonului, care – după cum a dezvăluit „Wall Street Journal” – ar putea deja peste câteva săptămâni să impună sancțiuni pe firmele care participă la consorțiul care construiește gazoductul și pe băncile care finanțează proiectul.

“Polonia va discuta în această problemă cu țările care – ca Danemarca – pot încă bloca acest proiect și de asemenea va tinde spre grăbirea lucrărilor privind revizuirea așa-zisei directive a gazului. Realizarea Nord Stream 2 nu este încă pecetluită” – subliniază șeful adjunct al MAE.

Sâmbătă, la Meseberg, Merkel și Putin au stabilit ca gazoductul să fie terminat potrivit planului până la sfârșitul anului viitor.

Situația este cu atât mai complicată întrucât tot acum războiul comercial, pe care Trump l-a declarat Uniunii, poate lovi în furnizorii polonezi de subansambluri pentru concernele germane.

„Decizia SUA privind impunerea tarifelor vamale pe aluminiu și oțel nu a fost bună. Uniunea trebuie să arate că nu va permite introducerea de noi sancțiuni de către americani. În același timp însă nu dorim escaladarea tensiunilor în relațiile cu americanii, nu dorim introducerea unor măsuri de retorsiune de către Uniune, care ar face imposibil dialogul în viitor” – spune șeful adjunct al MAE. (Rador)

Donald Trump: Germania este dependentă de hidrocarburile rusești; Kremlin: Proiectul Nord Stream 2 nu va face Germania dependentă de Rusia

Kremlinul este convins că gazoductul Nord Stream 2 nu va face Germania dependentă de Rusia, a declarat Dmitri Peskov în iulie, purtătorul de cuvânt al Președinției de la Moscova, după ce președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că Germania este dependentă de hidrocarburile rusești.

„Cât privește dependența Germaniei ca un cumpărător major de gaze (rusești, n.red.) – nu putem fi de acord cu asta, pentru că astfel de livrări de gaze nu duce la dependența unei țări de alta, însă completează dependența mutuală”, a subliniat Peskov.

El a adăugat că proiectul va reprezenta un garant al stabilității, informează site-ul agenției de știri Tass, preluat de Mediafax.

„În ceea ce privește diversele atacuri asupra acestui proiect comercial (Nord Stream 2), așa cum am mai spus înainte, considerăm că sunt o manifestare a competiției incorecte”, a mai afirmat oficialul rus.

Peskov a mai adăugat că afirmațiile părții americance sunt „o încercare să forțeze cumpărătorii europeni să achiziționeze gaz lichefiat mai scump” din SUA, lucru dezavantajos pentru Europa.

„Protejăm Germania, protejăm Franța, protejăm toate aceste țări. Și apoi numeroase țări încheie acorduri pentru gazoducte cu Rusia, varsă miliarde de dolari în cuferele Rusiei (…) Este foarte nepotrivit”, a declarat Donald Trump, cu la summitul NATO de la Bruxelles.

Criticile lui Trump privind afacerile în domeniul energiei dintre Germania și Rusia se referă la gazoductul submarin Nord Stream 2, care va permite transportul direct de gaze naturale din Rusia spre Germania, evitând teritoriul unor țări ca Ucraina sau Polonia.

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat susținerea pentru proiectul Nord Stream 2. Asta în pofida criticilor venite din partea SUA și dinspre unele țări europene, în special Polonia, care au avertizat că sporirea importurilor de hidrocarburi rusești ar amplifica dependența Europei de Moscova.

Berlinul susține însă că proiectul Nord Stream 2 este unul privat, în care nu sunt folosite fonduri publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro