Nori negri – Status quo mondial
Avem inainte o toamna grea si extrem de dinamica.
In Europa se anunta multe schimbari. In Germania cursa electorala este pe ultima suta de metri, iar miza este mare, atat pentru nemti cat si pentru Europa. Angela Merkel parca se pregateste pentru noul mandat iar politicile sale vor da tonul in Europa.
In Italia se aprind spiritele si se prefigureaza o criza politica ce va ridica temperatura zonei euro.Noul guvern de coalitie condus de Enrico Letta se confrunta cu o criza economica grava. In contextul condamnarii fostului premier Silvio Berlusconi, partidul sau, Partidul Poporul Libertăţii, a anuntat posibilitatea de a-si retrage sprijinul pentru guvernul unional, ceea ce ar conduce spre alegeri anticipate si in egala masura la un blocaj politic care ar adanci impasul economic in care Italia s-a afundat.
Incertitudinea deja pluteste – demisia senatorului Silvio Berlusconi intarzie sa apara, legea nu permite o astfel de situatie, iar premierul Enrico Letta si presedintele Napolitano se confrunta cu o situatie delicata. Se vehiculeaza varianta gratierii, dar precedentul poate fi periculos.
Siria explodeaza iar Franta, Marea Britanie si SUA se confrunta cu o situatie extrem de delicata in acest dosar.Scandalul provocat de utilizarea armelor chimice a revoltat intreaga lume. Problema aduce in discutie gruparea din spatele operatiunii – sustinatorii regimului Assad sau rebelii? In cazul in care rebelii se dovedesc a fi initiatorii atacului atunci tarile occidentale sunt intr-o situatie dificila, greu de explicat si cu o plaja ingusta de actiune.
O eventuala interventie in Siria este contestata de Federatia Rusa si sustine declaratiile regimului Assad conform carora rebelii ar fi responsabili de atacul cu armele chimice.
Iranul se pregateste, Egiptul este in flacari, iar in Turcia tensiunile politice cresc.Dupa schimbarea produsa la nivelul conducerii Iranului se asteapta la deschiderea dialogului cu Occidentul, dar in acelasi timp la o politica mult mai subtila dusa pentru aceleasi obiective. In dilema siriana, Iranul transmite un mesaj puternic prin vocea Ministrului Apararii –“În cazul unei acţiuni militare împotriva Siriei, securitatea şi stabilitatea în regiune vor fi ameninţate”,”nu va fi deloc în interesul celor care incită la violenţă”.
In Egipt situatia politica ramane incerta, cu un guvern interimar care nu a reusit sa puna capat violentelor.„Virusul”tensiunilor si a instabilitatii a afectat si Turcia care pana de curand putea sa imbrace mantaua arbitrului in regiune.
Pe buna dreptate regiunea cunoaste un deficit substantial de securitate si stabilitate.
Europenii se pregatesc sa negocieze pe o tema controversata dar foarte importanta – aceea a securitatii si apararii precum si configurarea unei politici externe comune si a unei armate europene.