Sari direct la conținut

Noua fortăreață NATO din Marea Baltică agită spiritele la Moscova. Rusia amenință, Germania ripostează

HotNews.ro
Noua fortăreață NATO din Marea Baltică agită spiritele la Moscova. Rusia amenință, Germania ripostează
Inaugurarea noului sediul strategic naval al NATO, „Commander Task Force Baltic”, în Rostock, Germania, 21 octombrie 2024. Sursa foto: Bernhard Herrmann / imago stock and people / Profimedia

Noul cartier de comandament naval în Marea Baltică inaugurat de Germania pentru a coordona forţele NATO nu încalcă nicio dispoziţie a tratatului care reglementează statutul internaţional al ţării de la reunificarea sa, a transmis marţi Berlinul, după ce Rusia a ameninţat cu consecinţe în urma acestei măsuri, informează AFP.

Ministerul rus de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Germaniei la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, pentru a protesta împotriva deschiderii acestui nou comandament al Marinei germane, destinat să consolideze capacitatea de apărare a NATO în regiunea Mării Baltice, notează Agerpres.

Diplomatul „a dezminţit fără echivoc că acordul 2+4 ar fi fost încălcat de către guvernul federal”, a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german.

Într-un comunicat, MAE rus susţine că deschiderea acestui comandament naval ar încălca acordul „2+4”, încheiat în urma reunificării Germaniei şi care interzice staţionarea trupelor NATO în estul Germaniei.

Moscova acuză „militarizarea” Germaniei

Acest comandament naval, denumit oficial „Commander Task Force Baltic”, a fost inaugurat luni în oraşul portuar german Rostock, fiind responsabil de planificarea operaţiunilor şi exerciţiilor maritime, precum şi de conducerea forţelor navale detaşate de NATO în timp de pace, criză şi război, notează agenția germană de presă DPA.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a subliniat anterior că acest comandament naval, unde nu staţionează trupe NATO, nu încalcă acordul „2+4”.

„Mesajul nostru către partenerii noștri și către cei care ne amenință pacea este simplu: Germania își respectă cu fermitate angajamentele”, a declarat Pistorius, în timpul discursului său, la ceremonia de la comandamentul naval din Rostock.

„Cartierul general va juca un rol crucial în pregătirea rapoartelor privind situația militară și în răspunsul la provocările regionale, inclusiv în protejarea intereselor statelor membre NATO împotriva acțiunilor agresive, în special având în vedere proximitatea Rusiei”, a adăugat Pistorius.

În comunicatul său, Ministerul rus de Externe susţine că această măsură „continuă revizuirea treptată a rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial şi militarizarea ţării” şi a cerut guvernului de la Berlin să explice fără întârziere acest pas.

„Washingtonul, Bruxellesul şi Berlinul trebuie să fie conştienţi că extinderea infrastructurii militare a NATO pe teritoriul fostei Germanii de Est va avea consecinţe negative şi nu va rămâne fără un răspuns corespunzător din partea Rusiei”, a mai afirmat diplomația rusă, în comunicat.

Invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina a sporit temerile legate de o posibilă agresiune rusă. Marea Baltică este o rută de aprovizionare importantă pentru NATO şi are o importanţă economică esenţială pentru ţările aliate din vecinătate.

Alianţa Nord-Atlantică a avertizat cu privire la spionarea sistematică a infrastructurii sale şi alte ameninţări potenţiale în regiune din partea Rusiei, care are porturi la Marea Baltică în exclava Kaliningrad şi în jurul oraşului Sankt Petersburg.

În consecinţă, NATO a decis să-şi consolideze capacităţile de apărare în Marea Baltică.

În trecut, rolul principal al NATO ar fi fost să blocheze intrarea vestică în Marea Baltică pentru a împiedica Flota Baltică a Uniunii Sovietice să ajungă în Marea Nordului, unde navele sale de război ar fi putut ataca convoaiele de aprovizionare ale SUA, esențiale pentru apărarea Europei.

Astăzi, NATO trebuie să se asigure că rutele maritime rămân deschise, deoarece acestea ar putea constitui singura linie de aprovizionare a statelor baltice în cazul în care coridorul terestru îngust care le leagă aceste state de Polonia și, astfel, de restul teritoriului NATO din Europa, ar fi blocat în cazul unui conflict cu Rusia.

Doar două drumuri și o linie de cale ferată traversează coridorul lat de 65 de kilometri – Coridorul Suwalki – care este înghesuit între exclava rusească Kaliningrad, puternic înarmată, la vest, și Belarus, la est.

Noul cartier de la Rostock, cu aproximativ 120 de angajați germani și până la 60 de angajați internaționali în timp de pace, va fi condus de un amiral german, cu un adjunct polonez și un șef de stat major suedez. Unsprezece națiuni au trimis personal acolo – Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și Suedia.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro