Noua strategie energetica a UE: Investitii de 1.000 de miliarde de euro in infrastructura energetica, in urmatorii 10 ani
Comisia Europeana a prezentat, miercuri, noua strategie pentru o energie competitiva, durabila si sigura. Potrivit strategiei „Energie 2020”, in urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a Uniunii Europene de circa 1.000 miliarde de euro. Pentru a accelera proiectele strategice ale UE, Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor de constructie, cu stabilirea unui termen maxim pentru obtinerea autorizatiei finale si a finantarii europene. De asemenea, va fi infiintat un „ghiseu unic”, care sa gestioneze cererile pentru toate autorizatiile necesare realizarii unui proiect.
- Strategia stabileste prioritatile in domeniul energetic pentru urmatorii zece ani si prezinta masurile care trebuie luate de statele membre, informeaza Comisia Europeana.
„Provocarea energetica este una din marile incercari la care suntem supusi cu totii. Aducerea sistemului nostru energetic pe o noua cale, mai durabila si cu un grad mai mare de securitate va dura, probabil, mult timp, insa acum este momentul pentru luarea unor hotarari ambitioase in acest sens. Pentru a avea o economie eficienta, competitiva si cu emisii reduse de carbon, trebuie sa definim o politica energetica la nivel european si sa ne concentram asupra catorva aspecte decisive„, a declarat Comisarul pentru energie Guenther Oettinger.
Potrivit Comisiei Europene, exista cinci prioritati decisive, iar in urmatoarele 18 luni vor fi lansate initiative si propuneri legislative concrete. Discutii pe aceasta tema vor fi purtate de sefii de stat si de guvern in cadrul primei reuniuni la nivel inalt a UE pe tema energiei, care va avea loc la 4 februarie 2011.
- Prioritatile in domeniul energiei:
Reducerea consumului de energie prin stimulente investitionale
Comisia isi propune sa se concentreze asupra celor doua sectoare care prezinta cel mai ridicat potential de reducere a consumului de energie: transporturi si constructii. In vederea finantarii masurilor de reabilitare a locuintelor si de reducere a consumului de energie, Comisia va propune, pana la jumatatea anului 2011, unele stimulente investitionale si instrumente financiare inovatoare. Potrivit Comisiei, in sectorul public trebuie avuta in vedere eficienta energetica atunci cand se achizitioneaza lucrari, servicii sau produse, iar in sectorul industrial, certificatele de eficienta energetica ar putea fi un stimulent pentru a determina companiile sa investeasca in tehnologii cu consum energetic redus.
O piata paneuropeana a energiei integrata
Comisia stabileste un termen pentru finalizarea pietei interne a energiei. Pana in anul 2015, trebuie ca niciunul dintre statele membre sa nu mai fie izolat. In urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a UE totalizand o mie de miliarde de euro. Pentru a accelera proiectele strategice vitale ale UE, Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor de constructie, cu stabilirea unui termen maxim pentru obtinerea autorizatiei finale si a finantarii din partea UE. Comisia Europeana mai sustine ca trebuie sa existe un „ghiseu unic”, care sa gestioneze cererile pentru toate autorizatiile necesare realizarii unui proiect.
Coordonarea politicii energetice a Uniunii Europene fata de tarile terte
Comisia propune coordonarea politicii energetice a Uniunii Europene fata de tarile terte, in special in ceea ce priveste relatiile Uniunii cu partenerii cheie. In cadrul acestor politici, Comisia propune extinderea Tratatului de instituire a Comunitatii Energiei pentru a integra si alte tari care doresc sa participe la piata de energie a Uniunii Europene. Se anunta, de asemenea, o cooperare importanta cu Africa in scopul furnizarii de energie durabila pentru toti cetatenii acestui continent.
Noi tehnologii energetice
Comisia European mai spune ca se vor lansa patru proiecte majore in domenii esentiale pentru asigurarea competitivitatii Europei, precum noi tehnologii pentru retele inteligente si stocarea energiei electrice, cercetarea privind cea de-a doua generatie de biocombustibili si parteneriatul „proiecte urbane inteligente” pentru promovarea reducerii consumului de energie in zonele urbane.
Sisteme mai clare de facturare
Comisia propune, de asemenea, noi masuri privind posibilitatea compararii preturilor, schimbarea furnizorilor de energie si sisteme de facturare clare si transparente.
Obiectivele energetice ale Uniunii Europene au fost incorporate in strategia „Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii”, adoptata de Consiliul European in iunie 2010. Principalele obiective pana in 2010 sunt: reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile si cresterea cu 20% a eficientei energetice.