Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina include rachete cu rază mai lungă de acțiune / Ce sunt bombele de diametru mic lansate de la sol (GLSDB)
- Redactia Hotnews
O nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei în războiul său cu Rusia a fost inclusă într-un nou pachet de ajutor militar de peste 2,175 miliarde de dolari care va fi trimis de Statele Unite, a declarat vineri un oficial american, relatează Reuters.
„Ca parte a pachetului USAI (Inițiativa de Asistență de Securitate a Ucrainei), vom furniza Ucrainei bombe cu diametru mic lansate de la sol”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder într-un briefing de presă.
Pachetul militar anunțat vineri deschide ușa pentru mai multe livrări de bombe cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB), care au o rază de acțiune de peste 150 de kilometri.
GLSDB va crește exponențial raza de acțiune a Ucrainei de când sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA au sosit în Ucraina la sfârșitul lunii iunie 2022.
HIMARS a jucat un rol esențial în contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse, care au invadat pe 24 februarie 2022.
Deși rachetele vor dubla efectiv raza de acțiune a armamentului ucrainean, pachetul nu va include racheta ATACMS, cu o rază de acțiune de peste 320 de kilometri. SUA au respins în mod constant cererile Ucrainei pentru acest sistem din cauza temerilor că ar putea fi folosite pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.
Politico relata în ianuarie, citând oficiali americani, că SUA pregătesc să includăBomba de Diametru Mic Lansată de la Sol (GLSDB) într-un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina.
Ce sunt bombele cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB)
GLSDB, create de Saab și Boeing, sunt rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.
GLSDB ar presupune o creştere substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a lansatoarelor de rachete HIMARS care au schimbat deja cursul războiului şi ar acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, cu excepţia Crimeii, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus.
Marele atu al acestui sistem este că el combină o bombă GBU-39 de diametru redus cu motorul de rachetă M26, ambele fiind pe larg disponibile în depozitele de armament ale Statelor Unite.
Sistemul GLSDB, parteneriat între Saab și Boeing, se diferențiază prin înalta sa precizie la distanțe lungi, iar GLSDB are și abilitatea de a zbura pe traiectorii complexe și de a manevra pentru a lovi ținte care nu pot fi lovite cu arme convenționale de foc, direct sau indirect. Este independentă din punct de vedere al lansatorului, ceea ce înseamnă că poate fi lansată dintr-o soluție containerizată, ca și de orice lansator capabil de a folosi containerul de lansare de tip M26, de exemplu HIMARS, M270 și ChunMoo. Soluția containerizată poate fi de asemenea folosită la bordul navelor, asigurând posibilitatea ca GLSDB să fie lansată atât de pe mijloace terestre, cât și navale, transmitea Saab în 2019, după testarea sa.
Bombele GBU-39 care ar urma să fie focosul folosit de sisteme au mici aripi rabatabile care le permit să planeze peste 100 de kilometri dacă sunt lansate din avion și pot lovi ținte cu un diametru de doar un metru.
În plus, fiecare bombă costă doar 40.000 de dolari, un preț foarte scăzut comparativ cu alte arme livrate Ucrainei iar motorul de rachetă folosit de GLSDB este disponibil în cantități mari în depozitele de armament americane.
Reacția Moscovei
Kremlinul susţine că noile arme occidentale pe care le va primi Ucraina nu vor schimba evoluţia conflictului. „Acestea ne vor impune eforturi suplimentare, dar nu vor schimba mersul evenimentelor, întrucât operaţiunea militară specială va continua”, a spus purtătorul de cuvânt ale preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
„Toată infrastructura militară a NATO lucrează împotriva Rusiei”, inclusiv avioanele lor de recunoaştere şi sateliţii, a remarcat Peskov. „Desigur, toate acestea ne creează condiţii foarte speciale, condiţii ostile, pe care nu putem să nu le luăm în calcul”, a adăugat el.
Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.