Noul drog care se vinde cu 10 lei doza în centrul Capitalei / Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut până la 10-11 ani în România
- Redactia Hotnews
Un nou drog, cunoscut sub numele de „Zombie”, se vinde în centrul Capitalei cu 10 lei doza. „Interacțiunile între dealeri și consumatori au loc preponderent stradal, în zone situate în centrul municipiului București”, spun procurorii DIICOT.
Conform unui comunicat al DIICOT, procurorii și polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au făcut zece percheziții în București și în Ilfov, într-un dosar privind efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe psihoactive.
- „S-a reținut că, pe parcursul anului 2023, mai mulți suspecți au vândut în mod repetat diferite cantități de substanțe psihoactive (Alpha-PHiP substanță psihoactivă nouă, din clasa catinonelor sintetice), cu prețul de aproximativ 10 lei pentru o doză.
- Interacțiunile între dealeri și consumatori au avut loc preponderent stradal, în zone situate în centrul municipiului București”, spun procurorii.
În acest caz, 20 de persoane au fost ridicate și duse la audieri.
Acest drog este cunoscut sub numele de „Zombie”, fiind cumpărat în special de către persoanele fără adăpost din centrul Capitalei.
- „Dă o dependență rapidă, chiar de la prima doză. Un prag de dependență important, apoi se lasă cu dependență fizică și psihică, iar pe lângă, substanța are și un efect toxic în organism, atacă organele interne, atacă chiar membrele.
- Determină infecții puternice și de multe ori consumatorii ajung chiar la amputarea membrelor sau intervenții chirurgicale”, spune Cătălin Țone, expert antidrog, citat de stirileprotv.ro.
Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut până la 10-11 ani în România
Traficul de droguri în România a cunoscut o creștere, în timp ce traficanții dezvoltă noi metode de distribuire, iar vârsta consumatorilor a scăzut până la 10-11 ani, conform unui raport publicat joi de Ministerul Afacerilor Interne.
La nivel european, 29% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 64 de ani au declarat că au consumat un drog ilegal. Comparativ, la nivel naţional, 10,7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 64 de ani au declarat că au consumat, cel puțin odată în viață, droguri (consum experimental).
Conform raportului în care MAI enumeră acțiunile Poliției realizate la capitolul trafic și consum de droguri, în acest an au fost destructurate 37 de grupări.
- „600 de acțiuni operative desfășurate, în cadrul cărora au fost efectuate aproximativ 2.000 de percheziții;
- 37 de grupuri infracționale organizate, destructurate, cu 223 de persoane;
- 7.326 fapte de natură penală înregistrate, fiind desfășurate activități în 22.260 ordonanțe de delegare emise de procurorii DIICOT;
- 772 de rechizitorii emise, ce vizează 2.183 de infracţiuni, cu 1.388 de inculpaţi, dintre care 588 au fost reţinuţi/arestaţi;
- 570 kg droguri, peste 3,2 tone de precursori, aproximativ 650 kg de masă verde din categoria drogurilor și peste 1.5 milioane de comprimate scoase din piață, ca urmare a acțiunilor operative desfășurate de polițiști împreună cu procurorii DIICOT.
În perioada iunie-august 2023, la nivel național, au fost realizate următoarele:
- 211 de acțiuni operative desfășurate;
- 16 grupuri infracționale organizate, destructurate, fiind trimise în judecată 472 de persoane;
- 2.942 de fapte de natură penală înregistrate, fiind desfășurate activități în 5.023 ordonanțe de delegare emise de procurorii DIICOT;
- 210 kg droguri scoase din piață, aproximativ 20 de culturi ilegale de droguri descoperite și desființate.
- La nivelul Poliției Române, în anul 2023, pe linia combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, au fost primite 8.899 dosare penale, însoțite de ordonanțe de delegare, din care, 3.177 dosare (35,7%) în perioada iunie – august.
Acțiunile din perioada iunie-august au condus la:
- identificarea și destructurarea a aprox. 45% dintre grupurile infracționale destructurate în anul 2023;
- scoaterea din piață a aproximativ 40% din cantitatea în kg de droguri de risc și mare risc, respectiv 80% din comprimatele de risc și mare risc din valorile totale aferente anului curent.