Noul ministru al Agriculturii este finul mafiei graului
In numarul din aceasta saptamana Academia Catavencu arata cum PSD-ul a cistigat pentru clientii lui pariul cu agricultura. Printr-o serie de reglementari ministeriale care frizeaza limitele legilor concurentei, Petre Daea, noul ministru numit in locul lui Ilie Sirbu, favorizeaza clientela politica a PSD si in mod special pe protejatii Danei Nastase care au afaceri in domeniul agriculturii.
In septembrie 2001, guvernul Canadei a alocat Romaniei, un grant de 1,9 milioane $, pentru instituirea sistemului de gradare a cerealelor de panificatie, adica de diferentiere calitativa. Titularul proiectului a fost firma Agreeteam Consulting Canada, reprezentata de Antoni Nizici.
In martie 2002, Ovidiu Natea, secretar de stat la Agricultura este dat afara, pentru a-i face loc lui Petre Daea, finul Danei Nastase. Care Dana, il ajuta sa plece in aprilie, in SUA, la un stagiu de pregatire cu privire la sistemul de gradare.
In vara lui 2002, Daea formeaza o echipa din care fac parte Nizici, Viorel Marin de la Canamob, mana dreapta a lui Daea, Aurel Popescu seful Asociatiei producatorilor de paine si Ofelia Balan, sefa Asociatiei comerciantilor din panificatie. Echipa creaza proiectul Ordonantei Guvernamentale, cu privire la gradarea cerealelor. Normele metodologice apar in noiembrie, intr-o Hotarare de Guvern.
Din echipa a facut parte si Octavian Otobacu, directorul Directiei vegetale din Agricultura. Daea a evitat sa se consulte cu Asociatia patronala a angrosistilor de cereale, adica cu silozistii.
Ministrul Ilie Sarbu a fost obligat de Adrian Nastase sa contrasemneze actele normative, desi initial, Sarbu a declinat bunele intentii ale lui Daea, pe care l-a acuzat de abuz si l-a suspectat de afaceri oneroase. Discutiile care au premers aparitia actelor normative au fost confidentiale si s-au purtat la hotelul Hilton, intre echipa lui Daea si partea canadiana.
Prin HG, se formeaza o asa-zisa Comisie de gradare, condusa de Viorel Marin, care lucreaza in regim de fundatie, dar este platita cu bani bugetari. In decembrie 2002, Otobacu a denuntat public deficientele actelor normative si inaplicabilitatea lor. El a mai afirmat ca nu si-a dat acordul publicarii unor asemenea porcarii, pe care a trebuit sa le semneze, la presiunile lui Daea.
La doua saptamani de la denuntul public, Otobacu moare prin infarct, in urma unui chef de pomina la minister. El a fost inlocuit urgent cu Vasile Bacila, un alt om de casa al Danei Nastase, lasat mostenire agriculturii mafiote, de tatal ei, Angelo Miculescu.
Pana in ’89, Otobacu a fost ofiter acoperit al Securitatii, sub insarcinarea de consilier al sefului Departamentului comunist al industriei alimentare, condus de Ofelia Balan, cu care ne-am intalnit mai sus.
Reglementarile sunt facute pentru a-l tine pe taran departe de silozuri, plin platirea unor taxe de gradare inexistente pana acum, pe de o parte. Iar, pe de alta, impun ca taranul sa dea cate un leu pentru fiecare kilogram de grau, comisiei lui Viorel Marin.
Reglementarile lui Daea sunt facute ca taranul sa fie obligat sa vanda graul pe piata neagra, si la exportatorii fara silozuri, respectiv Ofeliei Balan, cu care Daea a fost in SUA, la bursa. Actele normative nu se aplica nici astazi si au fost emise doar pentru insfacarea grantului canadian.
In UE nu exista sistem de gradare, ci o reglementare speciala, CE 824/2000, cunoscuta de minister, dar care refuza s-o aplice. Or, reglementarea comunitara obliga la plata de bonificatii pentru calitate superioara catre producatori, insa mafia n-are nici in clin, nici in maneca cu problemele taranului roman.
O alta disfunctionalitate a reglementarilor pritocite de Daea – repetam, omul de casa al Danei Nastase – este ca nimeni de pe piata romaneasca nu este obligat sa cumpere grau gradat pentru panificatie. Gradarea nefiind obligatorie, graul iese din tara ca produs furajer inferior calitativ, cumparat sub valoarea pietei, si fara certificat de calitate emis de furnizor.
La ridicarea ancorei vaporului, graul devinde brusc superior, si valoarea lui creste cu cel putin 40 de procente.
Toata aceasta diferenta este furata din bugetul national, care a garantat majorarea rezervei de stat, de la 350 de mii de tone, la 700 de mii. Insa mafia incurajeaza exportul de grane, descurajandu-l pe taran care n-are incredere in stat si in sistemul de achizitie la silozuri.
Diferentele rezultate din aceasta speculatie a calitatii graiului sunt inspaimantatoare si gadila stacheta barierei de 1.000 miliarde de lei pe an. Ministrul Ilie Sarbu a negat tot timpul propria lui implicare in elaborarea celor doua acte, mentionandu-l pe Daea ca autor al unei agro-inginerii financiare fara precedent, in istoria tristei si nefericitei noastre agriculturi.
Prin alungarea la propriu, a lui Sarbu din minister, doua din cele mai importante segmente ale economiei romanesti, padurile si agricultura, au fost insfacate de clanul Nastase, prin Daea, finul Danei si prin Ion Dumitru, directorul regiei Romsilva, a carui nevasta este vara de a doua cu Dana Nastase.
Cornel IVANCIUC