Noul ministru al Culturii, Gigel Stirbu: Nu semnez niciun act legat de desfiintarea Muzeului Taranului Roman
Gigel Stirbu, care a depus marti juramantul de ministru al Culturii, a afirmat ca nu va semna niciun act care sa presupuna desfiintarea Muzeului Taranului Roman, afirmand ca nu era la curent cu acest lucru, atunci cand a avut o scurta discutie pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni.
„La depunerea juramantului, presedintele Romaniei m-a intrebat de ce doresc comasarea celor doua muzee, MTR si Muzeul Satului. Domnia sa avea informatii ca eu doresc acest lucru. I-am spus: domnule presedinte, cu tot respectul, nu sunteti bine informat. Am iesit de la juramant si m-am interesat si eu despre ce este vorba”, a afirmat Gigel Stirbu, citat pe site-ul televiziunii Realitatea TV.
Gigel Stirbu a precizat ca stie ca „Ministerul Mediului doreste sa preia Muzeul Antipa si, implicit, pentru dezvoltarea Muzeului Antipa, cladirea Muzeul Taranului Roman”.
„Astazi (marti, n.r.) am vorbit cu secretarul general de la Cultura, cu secretarii de stat. Eu nu imi voi pune semnatura pe un asemenea act”, a mai spus Stirbu, potrivit sursei citate.
Reactia sa vine dupa ce presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti, noului ministru al Culturii, Gigel Stirbu, sa nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Taranului Roman, iar premierul Victor Ponta a replicat: „Comasati-le!”, potrivit agentiei Mediafax.
Dupa ce a depus juramantul de investitura in functia de ministru, Gigel Stirbu s-a indreptat spre presedintele Basescu.
Inainte de a da mana cu noul ministru, presedintele i-a spus acestuia sa nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Taranului Roman.
„Comasati-le!”, a fost replica lui Victor Ponta catre noul ministru al Culturii.
Directorul Muzeului Taranului Roman (MTR), Virgil Stefan Nitulescu, i-a adresat marti o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, in care ii cere sa nu dea curs initiativei de desfiintare a Muzeului. „S-ar desfiinta o institutie fundamentala pentru spiritualitatea romaneasca, greseala pe care a facut-o numai regimul comunist”, i-a scris directorul MTR premierului. Miza eventualei desfiintari a Muzeului Taranului este cladirea si terenul aferent din Centrul Bucurestiului, chiar in fata sediului Guvernului.
Nitulescu citeaza un proiect de hotarare de Guvern care ar trece cladirea si terenul Muzeului Taranului la Muzeul Antipa, toate urmand sa intre in subordinea Ministerului Mediului. De asemenea, patrimoniul si colectiile de la Muzeul Taranului ar urma sa fie mutate la Muzeul Satului si expuse in aer liber, in Parcul Herastrau.
Reamintim ca Muzeul Taranului Roman a fost infiintat in 1906, de Regele Carol I.