Noul virus din China: Numărul deceselor a crescut la şase / OMS avertizează că virusul s-ar putea răspândi la nivel mondial
Noul virus apărut luna trecută în China a făcut alte două victime în oraşul Wuhan din centrul țării, unde numărul deceselor a ajuns la șase, potrivit agențiilor internaționale de presă. Medicii sunt în alertă la nivel mondial, iar mai multe state au anunțat deja campanii de screening pentru persoanele aflate în grupele de risc. Totodată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va organiza o reuniune miercuri, urmând să decidă dacă va fi declarată stare de urgență internațională, în condițiile în care specialiști din China au stabilit că noul tip de virus se transmite de la om la om, scrie BBC.
Intervievat de televiziunea de stat CCTV, primarul orașului Wuhan a precizat că în total 258 de persoane au fost infectate în oraşul său, iar 227 primesc încă tratament. În total, există 291 de cazuri confirmate şi 922 de pacienţi rămân sub observaţie în spitalele din China, au anunţat marţi autorităţile sanitare din această ţară.
Comisia municipală de sănătate din Wuhan a anunțat că cel puțin 15 cadre medicale au fost, de asemenea, infectate cu acest virus, unul dintre angajați fiind în stare critică. Se presupune că aceștia s-au infectat cu virusul din cauza contactului cu pacienții.
Liderii de la Beijing au făcut apel la autoritățile locale să nu încerce să ascundă noile cazuri de infecție.
Medicii sunt în alertă la nivel mondial, iar mai multe state au anunțat deja campanii de screening pentru persoanele aflate în grupele de risc. Totodată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va organiza o reuniune miercuri, urmând să decidă dacă va fi declarată stare de urgență internațională, în condițiile în care specialiști din China au informat că noul tip de virus se transmite de la om la om.
OMS a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.
Și autorităţile din Taiwan au confirmat marţi primul caz de infectare cu noul virus, la o femeie care s-a întors din Wuhan, potrivit dpa, citată de Agerpres.
În Thailanda, autorităţile au implementat controale termice obligatorii pe aeroporturile din Bangkok, Chiang Mai, Phuket şi Krabi, pentru pasagerii care provin din zonele din China unde există riscul de contaminare, în contextul în care Thailanda primeşte un sfert din zborurile internaţionale din Wuhan, un oraş de 11 milioane de oameni unde boala a fost detectată pentru prima dată în decembrie într-o piaţă.
Cu ocazia Anului Nou Chinezesc, care începe în acest sfârşit de săptămână, circa 1.300 de pasageri vor călători pe această rută în fiecare zi, astfel că autorităţile thailandeze doresc să evite orice risc de epidemie în condiţiile în care sezonul turistic este în toi.
La Hong Kong, autorităţile au declarat de asemenea că sunt în „alertă maximă”, după ce SARS (Sindrom Respirator Acut Sever) a provocat câteva sute de decese în intervalul 2002-2003. Aeroportul oraşului, unul dintre cele mai aglomerate din lume, efectuează deja controale termice pentru toţi pasagerii. Cei care sosesc din Wuhan trebuie să completeze şi un formular şi se confruntă cu pedepse de până la 6 luni de închisoare dacă mint.
În Vietnam, Ministerul Sănătăţii a decretat un „risc ridicat de infecţie” şi a solicitat controale amănunţite la graniţa sa nordică, cu China.
De asemenea, în Filipine, un băieţel chinez în vârstă de cinci ani a fost testat pozitiv pentru coronavirus, însă autorităţile aşteaptă încă rezultatele pentru determinarea tulpinii acestuia. Între timp autorităţile sunt în alertă pe toate aeroporturile internaţionale ale ţării în vederea detectării oricărui pasager cu simptome de boală respiratorie.
Beijingul a anunţat marţi că autorităţile clasifică epidemia în aceeaşi categorie cu SARS. În această situaţie, izolarea persoanelor la care boala a fost diagnosticată devine obligatorie şi pot fi decretate măsuri de carantină.
CITEȘTE ȘI: