Sari direct la conținut

Înțelegere cu statul român: OMV Petrom va deveni operator în Marea Neagră, dacă Romgaz finalizează preluarea participației de la Exxon

HotNews.ro
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES

​OMV Petrom a anunțat vineri dimineață că va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, în situația acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil. HotNews.ro dezvălua în urmă cu o lună că au apărut disensiuni între statul român și OMV Petrom legate de cine să fie operator al perimetrului. Deși înțelegerea inițială era ca OMV Petrom să fie operator, statul român voia ca Romgaz să fie cel care conduce operațiunile după preluarea participațiilor de la Exxon.

Acum, potrivit comunicatului OMV Petrom, pare că aceste disensiuni au dispărut. „OMV Petrom cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagra. Acestea sunt esențiale pentru securitatea energetica a României, pentru succesul tranziției energetice și pentru a genera creștere economică”, se arată în comunicat.

“Marea Neagra este o oportunitate unica pentru România și suntem angajați să contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experiența de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagra și beneficiază, de asemenea, de capabilitățile internaționale în operațiuni de mare adâncime ale grupului OMV”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

“Suntem pregătiți să fim parteneri egali la realizarea acestui proiect strategic. În cazul în care oferta noastră va fi acceptată, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului”, a spus, la rândul său, Aristotel Jude, director general Romgaz.

Reamintim că Romgaz a transmis recent către Exxon o ofertă de preluare a participației din Marea Neagră. Dacă va prelua această participație, Romgaz va deveni partener egal cu OMV Petrom, în perimetrul Neptun Deep.

Ce scria HotNews.ro în urmă cu o lună: Statul român ar vrea ca Romgaz să fie cel care conduce operațiunile și să fie și operatorul, nu doar simplu deținător de licență, deși înțelegerea inițială era alta, și anume ca OMV Petrom să fie operatorul. Aceasta era înțelegerea de anul trecut când se putea problema ca Exxon să-și vândă partea către un consorțiu format din OMV Petrom, Romgaz și Compania naţională de gaze naturale din Polonia. Între timp, polonezii s-au retras, iar Romgaz s-a angajat să preia tot ce vinde Exxon.

Ce se poate întâmpla dacă Romgaz nu ajunge la o înțelegere cu OMV Petrom? Atunci, OMV Petrom se poate îndrepta către instanță, ceea ce ar întârzia și mai mult lucrurile. De ce este important cine conduce operațiunile? Acea companie va putea să atribuie contracte pentru toate operațiunile necesare extragerii gazelor din Marea Neagră. Compania cea mai interesată să preia mare parte dintre aceste contracte este GSP, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu. De altfel, GSP ar urma să fie unul dintre marii câștigători de pe urma unei noi legi offshore favorabile investitorilor din Marea Neagră.

Pentru mai multe amănunte, citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro